nabore.bg

Архивите са живи

Да си спомним: Петър Увалиев или безграничния глас

Обявен за невъзвращенец, Людмила Живкова го реабилитира след спациализацията си в Оксфорд

 

Петър Увалиев на церемонията по обявяването му за почетен доктор на Софийския университет

 

Петър Увалиев е роден  в София на 12 януари 1915 г. в учителско семейство.Отрано  изучава чужди езици и посещава театрални постановки.След гимназията  записва  и завършва  право в  Софийския университет,но решава да бъде преподавател вьв ВИТИЗ /днес  НАТФИЗ /.

    Едновременно с това той прави успешна кариера в пресслужбата на Външното министерство и на 27-годишна възраст  е назначен за секретар на българската легация  в Рим.След падането на Мусолини от власт, за кратко е задържан, но през октомври  1945 г. се връща отново на работа в Министерството на външните работи в София. В края на март 1947 г., новоназначения български пълномощен министър  проф. Никола Долапчиев, му предлага пост  в легацията в Лондон. Петър Увалиев  започва да се среща с различни хора, не само дипломати.На следващата година от София го  повишават за първи секретар, но за посолството в Прага. Въпреки това,той отказва службата  и остава емигрант в Лондон. За кратко време се свързва с британски писатели, преводачи ,кинодейци. Става постоянен сътрудник на българската секция на БиБиСи.

Сборник с радиобеседите на Увалиев по Би Би Си

    

През 50-те години на  20 век Пиер Рув, както е вече познат,се включва в британския театрален живот.Свьрзва се сьс звезди от киното, като Ричард Тод, Дорк Богард и Клара  Блум. Снима София Лорен в ‘’Милионерка’’, работи с Антониони и Ванеса  Редгрейв. От 1958 г. датира връзката му със Соня Мадлен Джойс, с която сключва  брак през 1962 г.

     В София нещата се затягат за Петър Увалиев. Той е обявен за невъзвращенец. През юли 1952 г. Софийския градски съд го осъжда задочно на пет години лишаване от свобода,парична глоба и конфискация на имуществото. Бракът му с журналистката Ивайла Вьлкова е разтрогнат. Но в Лондон, съдбата е по-благосклонна – Увалиев получава британско гражданство, а съпругата му закупува просторно жилище  в лондонският  квартал ‘’Челси’’. Двамата съпрузи  стават преподаватели в Лондонския университет.

    През  70–те години ,Петър Увалиев съдейства, за заминаването на писателя –дисидент Георги Марков за Лондон и установяването му там като редактор в БиБиСи. Пак по  сьщото  време, изненада за него е  съобщението /дошло по неофициални канали /, че Людмила Живкова, дъщерята на Тодор Живков, е на специализация в Оксфорд  и желанието й е  да се срещне с него.

     Срещата с Людмила  Живкова стават повод  да отпаднат всички табута  и ограничения спрямо Петър Увалиев  в родната България. През 1971 г. той посещава  София и  най-сърдечно е приет  за събеседник от  софийските интелектуалци-културолози, артисти, журналисти. Дава интервюта и в Националната  телевизия. В дома му в Лондон ,често го посещават гости от България. Осиновява момиченце Мила-Георгина, което кръщава на Живкова.

    В България Петър Увалиев  е повече познат от  ежеседмичните лекции, които той чете повече от 50-те години по радио БиБиСи на български език. Има издадени и  няколко  книги.

Паметната плоча на софийския дом на Увалиев

 

    През 1992 г. на тържество в Софийският университет ‘’Св.Климент Охридски ‘’Петър  Увалиев е обявен за  Доктор хонорис кауза.През 1994 г. с Указ  на Президента  на Република България е възстановено българското му гражданство. Той е  награден и  сьс ‘’Златно перо‘’ на СБЖ . А също така става почетен доктър на Шуменският университет .

    На 11 декември 1998 г.Петър Увалиев  напуска този свят. Неговото име  ще се запази в Пантеона на най-влиятелните български интелектуалци и емигранти през втората половина на  20 век .

    През юни 2014 г. дъщерята  Мила Рув и съпругата проф. Соня Рув, даряват на гражданите на Добрич библиотеката на Петър Увалиев .И може би ще дочакаме  денят ,когато някой даровит младеж или девойка ще напишат изследователски студии или дисертация за живота  и творчеството на този именит българин.

  

 Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ, пенсионер от Ихтиман

mirofox2020@mail.bg