nabore.bg

България

Пенсионерски тефтер: Къде, какво, кога?

  • Празникът на солунските братя в София започва със шествие от Археологичния музей от 10,00 часа, после тържествата са пред паметника до Националната библиотека

 

Празникът 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започне в столицата с тържествено общоградско шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий. Началото на шествието е в 10.00 ч., от Националния археологически музей. В 11.00 часа, пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека ще започне официалната церемония. Поздрав към присъстващите ще отправи Йорданка Фандъкова, кмет на София. Теодора Димова, писател и драматург, ще произнесе официално слово, посветено на празника.  Водещ на церемонията ще бъде актьорът Даниел Цочев, а в програмата участват хор на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Гвардейският представителен духов оркестър. Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят първокласниците Александра Борисова и Константин Бояджиев. Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква.

След церемонията, гостите на празника ще могат да разгледат изложбата „Майските православни празници в църковния календар” в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

 

  • Безплатни профилактични ехографски прегледи на щитовидната жлеза предстоят в Пловдив – направление от джипито не е необходимо

 

Безплатни профилактични  ехографски прегледи на щитовидна жлеза ще се проведат в отделението по ендокринология в МБАЛ „Пловдив“. Те ще се извършват на 10 и 12  юни от 8 до 14 часа. Кампанията е насочена към хора, при които до момента не е диагностицирано заболяване на щитовидната жлеза. Пациентите не е необходимо да представят направление от личния си лекар, но трябва да се запишат предварително на телeфон  032/906-187. Час за преглед може да се вземе в работните дни между 10 и 12 часа.

Изследването ще се прави с последно поколение ултразвуков апарат. С него се откриват възли и кисти на щитовидната жлеза, както и заболявания от автоимунен произход, особено разпространения напоследък тиреоидит на Хашимото. След ехографския преглед при нужда на пациентите ще бъдат назначени и допълнителни изследвания. „Целта е да уловим своевременно заболяванията на щитовидната жлеза, защото голяма част от тях протичат без симптоми и без оплаквания от страна на пациентите. След появата на болестта минават най-малко 3 години, докато се проявят първите клинични признаци. Затова  често диагнозата се поставя твърде късно“, поясняват специалистите. Ако здравословният проблем не се открие навреме, може да доведе до промени във функциите на жлезата или дори да се изроди в онкологично заболяване, което да завърши фатално.

 

  • Къде могат да се прочетат всички постановления и решения на Министерския съвет от 1990 г. досега?

 

В интернет сайта на Министерския съвет е въведена системата за правна информация на правителството (PRIS). Тук свободно може да се намерят и прочетат всички постановления, разпореждания и решения, включително протоколните, одобрявани от правителствата на Република България от 1990 г. до сега. Информацията се актуализира непрекъснато с новоприетите актове.

 

  • Шествие за 100-годишния юбилей на ПФК "Левски София" ще има на 24 май

 

За 100-годишнината от създаването на футболния клуб „Левски” на 24 май, събота в столицата ще се състои шествие по улиците. Сборният пункт на участниците ще бъде в градинката на бул."Витоша" 134, между НДК и 22 СОУ "Г.С.Раковски" от 11.00 часа. Шествието ще се проведе от 12.30 до 14.00 ч. по маршрут: От сборния пункт по бул."Витоша", пл."Св. Неделя", бул."Кн.Ал.Дондуков", надясно по бул."Васил Левски" до паметника на Васил Левски. Участниците в шествието ще се движат по дясното пътно платно по посока на движението. Полицията ще осигури охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението.

  

  • Иван Мудов кани на „Безчувствена изложба” в пловдивската галерия Sariev

 

До 30 юни т.г. в пловдивската галерия Sariev Contemporary може да се види „Безчувствена изложба” на софийския художник Иван Мудов (в сътрудничество с Анастас Мудов и Анастас Мудов-младши). Sariev Contemporary има удоволствието да представи втора самостоятелна експозиция на Иван Мудов. Изложбата ще се състои на две локации в Пловдив - в пространството на галерия SARIEV Contemporary на ул. "Отец Паисий" 40, както и в новото пространство – SARIEV Project Space в кв. "Капана". Изложбата представя нови работи на автора. Ето какво казва за художника куратора на изложбата Яра Бубнова: „Безчувствена изложба“ е названието, избрано от Иван Мудов за новия му проект в галерия „Сариев“. Както се полага на този автор, още от заглавието е засилен лабиринт от иронични интерпретации на множеството сериозни теми „в“ и „за“ изкуството. Например, без да задава директно въпроса „що е автор?“, Иван Мудов предоставя поводи за различни варианти на отговор. В изложбата участват баща му Анастас Мудов и синът му Анастас Мудов. Произведенията в изложбата са дело на тримата Мудови, макар и да може да се каже, че са произлезли и от различни други „ръце“, особено в случаите, когато са използвани ready-made и нови технологии. Самият Иван Мудов принципно спазва правилото си физически да не създава артефакти.” Иван Мудов е роден през 1975-а в София, където живее и работи. Завършва Национална художествена академия в София. Сред неговите последни самостоятелни изложби са: Untitled, Gregor Podnar, Любляна, 2013, Air Drawing Contest, MUMOK, Виена, 2013, Stones, Casa Cavazzini - Museo di Arte Moderna e Contemporanea di Udine, Удине, 2013 Performing Time, Prometeogallery, Милано, The Glory Hole, галерия Alberta Pane, Париж, Франция, 2012; %, W139, Амстердам, Холандия, 2011; Solo Show, Sariev Contemporary, Пловдив, 2011; Вино за откриване, Цюрих, Швейцария, 2010; Иван Мудов, Binz 39, Цюрих, Швейцария, 2010; Trick or Treat, Kunstverein Braunschweig, Брауншвайг, Германия, 2008; The 1st at Moderna: Ivan Moudov, Moderna Museet, Стокхолм, Швеция, 2008. Мудов е участвал в 52. Венецианско биенале, Италия, 2007, в I Московско биенале, Русия, 2005, както и в Manifesta 4, Франкфурт на Майн, Германия, 2002. Сред участията му в групови изложби са: Doppio Gioco – Double Game The Ambiguity of the Photographic Image, Фондация Bevilacqua La Masa, Венеция, Италия, 2012; Rearview Mirror: New Art from Central & Eastern Europe, Художествена галерия на Албърта, Едминтън, Албърта, Канада, 2012; Site Inspection – The Museum on the Museum, Музей за съвременно изкуство Ludwig Museum, Будапеща, 2011; Beziehungsarbeit - Kunst und Institution, Künstlerhaus Wien, Виена, 2011 други. Мудов е печелил стипендии в резидентните програми AIR на BINZ 39, Цюрих, Швейцария, 2009; KulturKontakt, Виена, 2008; Akademie Schloss Solitude, Щутгарт, Германия, 2008; Recollets, Париж, 2006 и други.

 

  • Съборът в село Иваняне, район „Банкя“ ви очаква

 

На 24 май е традиционният събор на село Иваняне, в центъра на което се издига паметник на буквите. И тази година кметът на селото Мария Павлова ще поздрави местните абитуриенти в 17:00 часа, а от 18:00 часа започва народното веселие на площада с български народни песни и танци.

 

  • Ако сте недоволни – обадете се на енергийния омбудсман на ЧЕЗ

 

Eлектроразпределителното дружество ЧЕЗ-България има и определен енергиен омбудсман, към когото гражданите могат да се обръщат за жалби и недоволства от обслужването. Името на енергийния омбудсман на ЧЕЗ е Радослав Димитров и можа да бъде посетен на адрес: София 1000, ул. „Г.С. Раковски” 140, а телефоните са му:(02) 895 84 50 и (02) 895 97 70.

 

  • Временно се променя маршрутът на трамвай №10

 

Заради ремонти по трасето от 5:00 часа на 26 май т.г. /понеделник/ до 4:30 часа на 4 юни /сряда/, се променя маршрутът на трамвайна линия № 10 в столицата, както следва:

-        Промяна в маршрута на трамвайна линия № 10 в посока кв. „Хладилника” – от ж.к. „Западен парк”, по маршрута до площад „Възраждане”, наляво по бул. „Христо Ботев” (както трамвайна линия № 3), бул. „Христо Ботев”, ул. „Струга” (в обратна посока по бул. „Княгиня Мария Луиза” до Централна гара и наляво по бул. „Христо Ботев” по маршрута), бул. „ Княгиня Мария Луиза”, бул. „Витоша”, наляво по ул. „Алабин” и по маршрута до кв. „Хладилника” – двупосочно. Трамваите от линия № 10 ще спират на всички съществуващи трамвайни спирки в променения участък от маршрута.

 

  • Къде във Варна може да платите таксата на вашия домашен любимец?

 

Според общинските наредби за притежаване на куче и/или котка, варненци заплащат годишно такса в дирекция ,,Местни данъци” на община Варна в размер на 24 лв. до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета и/или котки постоянно пребиваващи в населените места извън град Варна – кметство ,,Тополи”, кметство ,,Каменар”, кметство ,,Казашко”, кметство ,,Константиново”, кметство ,,Звездица”, се заплаща 50 % от таксата по ал. 1 /12 лв./.

Таксата се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер една дванадесета от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването. Такса за куче/котка могат да се  плащат в брой и по банков път Ето и касите, където може да се плати в брой:

-        бул.”Сливница”  No 191 (сградата на Изчислителен център), работно време 9:00-17:00 без почивка

-        бул.”Ген.Колев” No 92 (район Приморски), работно време 9:00-17:00 без почивка

-        Площад  „Мусала”, работно време 9:00-17:00, почивка от 12:00-13:00 ч.

 

  • Продължението на романа "Български психар" на Андрей Велков - с премиери в Кюстендил и Благоевград

 

Издателство "Колибри" и "Хеликон" ще представят продължението на феноменалния екшън роман „Български психар“ на Андрей Велков - „Хрониките на звеното“ с национално турне! След изключителната си премиера в столицата с екшън на живо, сега опасният литературен феномен пристига, за да предизвика слабите сърца, да шокира пуританите и да съживи най-колоритните персонажи и случки от двете книги.  „Хрониките на звеното“ (Colibri, 2014) е дългоочакваното продължение на вълнуващата книга, което доразвива сюжета на „Български психар“ и ни показва различните гледни точки върху историята на мощната мафиотска групировка с кодово название „Звеното“. Действието отново се развива в съвременна България, сюжетът прелива от батални сцени, коварство и интриги, а многовариантният финал превръща читателя в неволен съучастник. След като бе в много от градовете на страната предстоят срещи и с читателите от Кюстендил и Благоевград:

-        На 27 май, в книжарница „Хеликон“ – Кюстендил, 17 ч., ул. "Демокрация" №33

-        На 27 май, книжарница „Хеликон“ – Благоевград, 19 ч., ул. "Васил Левски" №1

  

Наборе.бг


По традиция празникът 24 май ще протече пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека

По традиция празникът 24 май ще протече пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека

Художникът Иван Мудов

Художникът Иван Мудов

Паметникът на буквите в село Иваняне

Паметникът на буквите в село Иваняне