nabore.bg

Тежката дума

Пенсионерска обява: "Разменям време за пари"

На Балканите е истинската граница между Изтока и Запада и тук  е естественото място на нулевия меридиан

  

Илюстрация Калин НИКОЛОВ

 

Знаете ли каква я свършихме, когато рано в неделя бутнахме стрелките с 1 час напред? Обвързахме се с Кремълския часовник, защото Русия не мести стрелките от 2014 г.

Сети ли се някоя партия да го включи в предизборните си програми - коя "за", коя "против", все ще е по-разбираемо послание от многословните им обещания сега.

Още през септември 2018 г. Европейската комисия предложи сезонната смяна на часовото време да отпадне, като всяка държава реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното. Консенсус в ЕС по този въпрос не е постигнат до днес, но само по този ли?

Позициониран върху икономическия растеж, Западът опитва да отложи залеза с промяна на стрелките.

 

Времето е пари

 

Този основен принцип на капитализма е формулиран от Бенджамин Франклин (1706-1790) в съчинението "Към онзи, който иска да стане богат". Да се произвежда и продава колкото се може повече за колкото се може по-малко време!

Като първи посланик на САЩ в Европа (от 1776 до 1785 г. в Париж) на току-що създадените Съединени щати Франклин опитва да убеди местната аристокрация в предимствата на идеята. Не му обръщат внимание и ги сполетява Френската революция и гилотината.

Чак през 1909 г. в парламента на Англия е внесен проектозакон за смяна на времето. Отхвърлян е до 1916 г. поради яростна съпротива от фермерското лоби с неопровержимия аргумент: "Кравата не я интересува в колко часа изгрява слънцето!"

През Първата световна война фронтовите държави местят часовника с цел да пестят въглища, основният източник на енергия тогава. След примирието се връща старото време, но идеята пак е възродена и пак временно през Втората световна война.

Нов стимул към пестеливост е арабско-израелският конфликт през 1973 г., когато мюсюлманските страни-производителки на петрол налагат ембарго на доставките.

В България лятното часово време е въведено за пръв път през 1979 г. - от 0 ч на 1 април (сериозна дата) до 0 ч на 1 октомври.

През 1997 г. е приета обща Европейска скала на времето. Лятното време се въвежда от 3 ч след полунощ в последната неделя на март до 4 ч в последната неделя на октомври.

Датите са посочени от Европейската комисия, която се явява нещо като стопанин на часовото време. У нас респективно това е Министерският съвет. Колко му е да се назначи и вицепремиер за времето!

 

Гринуич - през Вакарел!

 

В древните градове прииждали хора с различен произход и занимания, които и времето си отчитали кой откъдето бил. Неизбежно възникнала потребност от единна мерна система.

С тази цел били създадени календарите и всевъзможните слънчеви, водни, пясъчни часовници, както и механичният в епохата на Възраждането.

Отначало часовниците били само с една стрелка. В сонет на Шекспир е кодиран такъв образ на Съдбата: "В часовника невидимо за нас пълзи във кръг стрелката позлатена."¹

Авторът починал в 1616 г., а минутната стрелка е монтирана през 1670 г.

Развитието на транспортните комуникации между държавите, борсовата търговия и пр. наложило прилагането на поясно време за целия свят, колкото са часовете на денонощието. За отправна точка през 1675 г. била приета обсерваторията на лондонското предградие Гринуич, а условно прекараният меридиан обявен за нулев.

След Brexit нулевият меридиан остана в Лондон. Което пък е сериозен проблем за съгласуване на общите действия в ЕС по време и място. Не е ли редно в преговорите около Brexit да се включи и мястото на нулевия меридиан?

В наше време мигранти от вси страни са налазили Европа, прииждат със своя си календар (примерно мюсюлманският е с над 5 века назад от християнския), по него да си живеят, а по европейския да потребяват.

Какво си спомнят западните европейци от ислямското присъствие? Виенските кифлички с форма на полумесец, фриволния "Турски марш" на Моцарт и локума, известен като "турско удоволствие". Ще усетят те едно удоволствие!

На Балканите е истинската граница между Изтока и Запада и тука е естественото място на нулевия меридиан. Обаче къде?

Решение намериха наши ученици, които на матура по история откриха, че Наполеон е разбит при Вакарел! Тук му е мястото да бъде построен хъб на времето, където мигрантите да се адаптират, а Европа да си плаща за спокойствието. Така най-после влизаме и в мечтаното шенгенско пространство!

И никакъв референдум! От памтивек народът ни има готов отговор: "Преместил си го Илия, погледнал се - пак в тия." За часовника става дума, вече казахме.

 

 Румян СЛАВОВ

 

----------------

¹ Уилям Шекспир, Сонети (сонет 104), превод Владимир Свинтила, 1972 г.