nabore.bg

България

Съдба: Пенсионер диабетик бори немотията с кураж

Хюсеин Хасан Мустафа /66/ от исперихското село Малко Йонково бори немотията давайки си кураж, че все някога Бог ще се смили над него и ще направи така, че да събере нужните му 700 лв. за операция на лявото си око. От диабета дясното му е напълно затворено и бай Хюсеин се страхува, че ако това сполети и едвам виждащото друго и да се радва на 5-годишната си внучка Елиф. „Ако дам тези пари по лекари, няма да имам пари за дърва, предпочитам второто, отколкото внучката ми да мръзне на зима", каза бай Хюсеин.

От 11 години е вдовец, а от няколко години е пенсионер по болест със 190 лв., Живее със сина си Мустафа, който е на социална пенсия от 120 лв., а снахата е безработна. Скоро продали агне, с парите се разплатили за вода и тоок. Останалите отишли за таксата на малката за детската градина, даже успели да купят на Елиф шоколад.

На младини Хюсеин бил пръв левент на село. Работил в стъклозавода в Разград, после в местния „Коопром", за приключи трудовата си дейност в ТКЗС-то. Всичко в живота му било наред, до момента в който се споминала спътницата в живота. От мъка заболял от диабет, който се усложнил – ампутирали му 6 пръста на краката. Болестта му отнела зрението на дясното око, същото може да стане и с лявото. Как да се реши на операцията, след като всеки месец дава по 98 лв. за лекарства, а престоите по болници струват още пари. Въпреки неволите си бай Хюсеин се надява на по-добри дни, за да зарадва внучката с таблет за рождения й ден.

 

Мехмед ХОДЖОВ, Разград 


Бай Хюсеин от Малко Йонково

Бай Хюсеин от Малко Йонково