nabore.bg

България

Първото интервю на Борис Немцов в България излезе преди 20 години

То бе публикувано във вестник „Дума”, с него бе запознат и президентът Елцин

 

Точно преди 20 години първото интервю в българския печат с видния руски опозиционер Борис Немцов, разстрелян снощи на Червения площад, излезе на страниците на вестник „Дума”. Аз съм авторът на интервюто.

Длъжна съм да разкажа някои неща, които лично чух и знам за този мъж, крайно обаятелен, много интелигентен, с нагласа за държавник с размах.

За да видят тези редове благословия имах от главния си редактор Стефан Продев. Да, грешка няма, дежурна бе колежка, която с доловимо телефонно недоволство, прие моята самоинициатива за направа на материала.

Много рядко прескачах йерархията, но в случая

 

лично позвъних на Главния.

 

Вече бях поела ангажимент, че ще направя всичко възможно това интервю да види бял свят с помощта на Генералния консул на Русия в Русе тогава. Де факто той бе моторът Русе и Нижни Новгород да бъдат побратими, а в крайдунавския град да се направи филиал на тамошната столетна ярмарка /търговски панаир/. Шефът разреши и интервюто видя бял свят, след това бях цитирана от много чужди и руски агенции.s

В този момент Борис бе кмет на Нижни Новгород. Имаше изключителни напредничави идеи, искаше да строи капитализъм в човешко лице. И си падаше по творчеството на Максим Горки, нали неговият град в съветско време носеше името му.

Запазила съм черновите от разговора. Най–ценното ОТ НЕГО са ми списанията, които лично ми подари. Пазя ги и до днес – видно е от фотосите. След като излезе публикацията от мои познати дипломати получавах поздрави. Дори и от Андрей Луканов, той ме поздрави при посещение в Русе в присъствието на местния лидер на БСП Светльо Мичев. Оказа се, че с това интервю е бил запознат …Елцин. Руски

 

дипломати ми казаха този факт.

 

Тогава не знаех, че руският президент питае специално топло чувство към Борис Немцов и вижда държавник с мащаб у него. Както се и получи.

Съдбата му скрои лоша шега – с Путин се оказаха в различни страни на барикадата. Не е моя работа да правя анализ на това. За Русе мога да кажа, че след разговора ни - на коктейла, който даде в ресторант „Дунав”, ми подари бутилка нижненовгородско шампанско, което се произвежда в основите на атомна електроцентрала, която е трябвало да бъде построена на територията на града. Борис Немцов е повел градския екологичен протест в началото на 90-те години там и…успехът му осигурява губернаторския стол. Подарих бутилката, превърната в свещник, на скъп за мен човек.

За съжаление –

 

побратимството не се реализира,

 

ярмарка /търговски панаир/ в Русе няма – нито наша, нито чужда… Но присъствието в града на Борис Немцов и досега остава в летописа на Русе, като едно от най–ярките политически чуждестранни посещения тук.

Боря, жалко, че не реализирах поканата да бъда в твоя град – Нижни Новгород…Мир на праха ти. Този номер с политическите убийства в новата и най–новата българска история е добре познат и знаем какво следва след това.

 

Галина АНТОНОВА, първи кореспондент на в. ”Думав Русе

 


Галина Антонова - кореспондент на

Галина Антонова - кореспондент на "Дума" в Русе

Списанията и брошурите на Немцов, които и до днес Антонова грижливо съхранява

Списанията и брошурите на Немцов, които и до днес Антонова грижливо съхранява

Борис Немцов

Борис Немцов

Интервюто на Немцов във вестник

Интервюто на Немцов във вестник "Дума"

Интервюто на губернатора на Нижни Новгород е анонсирано от първа страница на социалистическия всекидневник

Интервюто на губернатора на Нижни Новгород е анонсирано от първа страница на социалистическия всекидневник