nabore.bg

Лични драми

Памет: Фамилната история на Флоро Кнеза

Черквата "Свети Георги" в Антимово, Видинско

 

Има едно малко кътче, кръстовище на битки, болки и съдби в междуграничната земя на Румъния, България и Сърбия, в който си дават среща традиции, истории, легенди, минало и настояще, природа и красота, трудолюбие и гостоприемство и там слънцето грее по-силно, а луната грее по-ярко. Това е село Антимово, Видинско.

 Силата на родовата и фамилна история, се корени още в средата на 18 век. Родоначалник на фамилията Кнезови е Флоро Кнеза, който създава ред и блага, не само за себе си, но и за цялото село. Всепризнат в околността, като най-дългогодишен кмет (кнез), с успех устоява поземлените граници на селото. За решаването на спорните въпроси е било достатъчно влизането му в съдебната зала.

Наша гордост е познанството на Флоро Кнеза с Васил Левски, а в последствие и със съзаклятниците на Тимошкото въстание от 1876 година и всичко това го прави поборник за свобода. 

В настоящето време, с връщането на земята в реални граници, духът му гордо крачи в землището на селото, чиито интереси винаги е устоявал. Живецът на Флора Кнеза преминава в деца и внуци, които дълго време са били църковни, училищни настоятели и кметове.

Звено от тази фамилна история е и Тодор Кнезов - майстор разказвач, шеговит и остроумен, винаги привличаше слушатели около себе си. Най-силно се възприемаха пътуванията и преживяванията му в Германия от малки и големи, което го превръщаше в талисман на селото. Вратата на неговия дом, винаги беше отворена за познати и непознати и на трапезата имаше свободно място.

Владееше изкуството за диалог-фамилно-родова черта, съчетана с усмивка, трудолюбие и желание да помогне всекиму. Баща, съпруг и дядо незаменим, неговите потомци се разнасят в страната, като лекари, юристи, икономисти и инженери.

Ехото на времето ни донася, че всекидневните контакти на тази фамилия радват всеки, който се допре до тях. Родът от две държави - България и Влашко днес има представители на три континента - Европа, Америка и Австралия. Аз също съм родом от село Антимово и праправнук на Флоро Кнеза.

 

Веселин ГЕОРГИЕВ, Варна