nabore.bg

В храма

Юбилей: Отец Добри вече половин век служи на Бога

Отец Добри Чаков тази година ще навърши 72 години

 

50 години служба на Бога отбеляза Доростолската епархия на отец Добри Чаков. Той е роден на 3 юли 1950 година в село Калипетрово, Силистренско. В семейството са расли три деца: брат, сестра и той най-малкият.

Добри имал прекрасен дядо и той споделял всичко с него. Още от малък бил закърмен с православието. В пешника вързвал на въже глави лук, викал на дядо си и ги дърпал, все едно биел камбаната на църквата. Децата били възпитани в труд, уважение и почит към хората. Завършил осми клас в Калипетрово. Пеел много хубаво и научил много църковни песни. Висок, строен и красив.

Митрополити от България, Румъния и Молдова се събраха в Силистра да отбележат юбилея на отец Добри

 

Интересувал се къде има училище за свещеници и с мотор брат му  го закарал до Черепиш, за да се запише да учи там. Брат му не искал да учи там и по пътя го разубеждавал, но той не се отказал. Там завършил средното си образование. Служил войник в Елхово, като разбрали войниците, че учил за поп му се подигравали, но той понасял стоически всичко.

Като се върнал в Силистра в Калипетрово нямало място за свещеник и постъпил на работа в общината. Като се движел в града ученичките го гледали със затаен дъх, пък и млади жени се заглеждали в неговата красота. Освободило се място в Калипетрово и в Кайнарджа го ръкопожили за дякон. След известно време го изпратили за представител на българската църква в Букурещ. Там той събрал българи, украинци и руснаци като в един дом. Четири години бил там и научил чудесно румънски език. Също добре владее старобългарски, помагал е на много студенти. После завършил богословие. Защитил докторска дисертация през 2016 година в Богословския факултет на Кишиневския университет на тема „Църковните връзки между Кишинев и митрополиите на Българската православна църква”. След завръщането си в България е назначен за архиерей на Силистренската духовна околия. Отец Добри Чаков успешно работил в комитета за възстановяване на Доростолската епархия.

Момент от тържествената служба в силистренския храм

 

На петия църковен събор била възстановена Доростолската епархия. Дошъл митрополит Иларион от град Елена и отец Добри бил назначен за протосингер на митрополията. Организирал основен ремонт на всички църкви в епархията. Построени били нови църкви и параклиси. През 2020 година по решение на епархийския съвет отецът e удостоен със званието  „протопрезвитер”. Има чудесна съпруга - презвитершата Иванка. Те са отгледали две деца: Чудомир и Фиданка и 2 внучета.

Отец Добри от десетилетия е заобиколен от уважението и обичта на миряните в Силистренско

 

По повод неговата 50-годишна служба за църквата бе организирана двудневна програма в Силистра. Първият ден имаше света литургия в родното му село Калипетрово, в църквата „Св.Димитрий”. Присъстваха митрополити от България, Румъния и Молдова и много свещеници. Отец Добри Чаков подари на всички икона, значки и шоколад. Много тържествено беше. Свещеникът получи много поздравления, цветя и подаръци. На втория ден в църквата на Силистра пя църковният хор, ръководен от Йорданка Димова. И тук имаше много поздравления от общината, политическите партии, ведомствата и от родното му село. Получи много благословии за дълъг живот и още много години да работи все така самоотвержено и с вдъхновение. В момента отец Добри служи в Силистра, Калипетрово, Иширково, Брадвари, Йорданово, Нова Камена, Сърпово, Смилец.

На последвалия обяд за гостите и миряните, имаше много изказвания и поздравления. С песни го поздравиха група „Добруджа” от читалище „Доростол”, от клуба „Баба Васила” - Калипетрово и от клуба „Георги Желев” - Айдемир. Накрая за негово здраве се люшнаха китни български хора. На многая лета отец Добри Чаков! Бъди благословен от Бога и бъди жив и здрав още много години! Да пребъде във вековете Доростолската епархия! Амин!

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра