nabore.bg

Тежката дума

От упор: Мъдър ли е българинът?

                                                    Художник Стоян Венев

          

Да! Вярно е, че е много търпелив. Понякога твърде дълго. Лъгал се е, лъже се, но и се опомня. И все пак правилно  се ориентирва.

   Прав е Александър Секулов, като казва, че българинът е корав, много корав. Търпи, търпи, но, като се събуди, силата му е страшна и непобедима! Не се опитвайте да го лъжете – може само временно да го заблудите. Помнете, че той чува добре всичко, но и вижда правилно. Вижда със сърцето и душата си. И много често не вярва на думите, а съди по делата.

   Замърсихте езиковото и общественото пространство с думи, като „любов и омраза”, „обединение и разединение”, „единство и раздяла”... Това бяха грешните оръжия. Забравихте, че българинът си знае много добре родния език! Слушаше ви, но той вярно и безпогрешно се ориентирваше. Да, той мълчеше, но в мълчанието си  крещеше, ама кой го чу?! Истинският българин слушаше, но действаше, воден от разума, от сърцето и душата си. Не се опитвайте повече да го заблуждавате и да го лъжете! Няма да успеете да го объркате. Българинът обича с ума си, но и със сърцето си. Има в него много  от „Ботевското” – знае „силно да люби и силно да мрази”!

Не, не са разделени българите. Обединява ги обаче  вярната кауза, правото дело и силният водач! Правилно провидяха  българите, че главните, кардиналните въпроси не са любовта и омразата, а престъплението и наказанието!

  Повече не се опитвайте да отклонявате българите от пътищата, които са поели. Няма да им повлияеете, когато те вярно са се ориентирали, когато са се доверили на истинския лидер, когато са застанали до него, след него и когото са сигурни, че всички заедно ще довършат  започнатото!

  Българите разбраха, че основното е да се ликивидират престъпленията, кражбите, пилеенето на време, на пари и на чувства.        Наказанията са важна част от ликивидирането на лъжите, от премахването на всякакви прегради по верните пътища, които ще спасят родината ни от рухването й. Възмездието трябва да бъде справедливо и заслужено.

  Нов морал ни е нужен! Да се утвърдят пак честността и трудолюбието. Да се върви по пътя начело и  заедно с умните. Да не се доверяваме на малко училите, на малко знаещите, на хитреците и крадците, на тези, които искат, без да дават, без да се трудят, без да са заслужили. На тези, които обогатяват само себе си за сметка на народното, на общото. Да се доверим само на тези, които милеят за отечеството, за трудовите, работливите и честните хора.

  Българите знаят и могат  да отличават истината от лъжата. Вярват в справедливостта, радеят за нея, искат я, пазят я и я защитатават.  Разчитат на сигурността и на възмездието!

       Правдата е в разума на българите.

 

Петра ТАШЕВА