nabore.bg

От нашата камбанария

 

Студентите на проф. Стоянович - живи да ги ожалиш!

 

Съботните проповеди на проф. Петър Стоянович по БНТ за "лошия социализъм" възпламеняват чувствата на поколението, което е живяло през тези години. Професорът си пада малко нещо мазохист - криво му е било тогава, криво му е и днес да си споделя омерзенията за онова време, макар да го прави със стоическа академично-презрителна усмивка.

Наскоро професорът изръси една торба лъжи за тежките години на своето невръстно детство и сиромашка младост. През социализма нямало къде да хапнеш даже едно печено пиле и пържени картофи. Стоянович видял за първи път бройлер на грил в ГДР. Българите не били виждали такова чудо в НРБ! Живяли сме в нещо като концлагер - мрак, мизерия, бодлива тел, котлова чорба в канчета, без печени пилета и пържени картофи...

Не мога да си спомня колко печени пилета съм изял през тези години - и в "Балкантурист" и в селски кръчми, в заводски и студентски столове, в ТКЗС-арски трапези. Такъв ми беше занаятът - пътувах много, замръквах на различни места в България... И навсякъде се намираше по едно печено пиле за мен. И пържени картофи към него! Къде си ял тогава, Стоянович?

Фамозният историк Стоянович разказа пред смаяните зрители на БНТ, че родните автобуси "Чавдар" били толкова калпави, че още след първия си курс влизали на основен ремонт. Пък тези возила пътуваха из цяла България - и по градските линии, и по междуградските, и то десетилетия наред. Че и в чужбина ги купуваха с желание!

Ех, Стоянович! Мамин сладък!

Жалко за студентите по история, които слушат твоите лекции в университета - какви ли им ги разправяш на тях... Грях ти на душата!

     

  Валентин БОЯДЖИЕВ

www.nabore.bg

 


Валентин Бояджиев

Валентин Бояджиев

Валентин Бояджиев