nabore.bg

Свят широк

Напред-назад: Чака ни ново преселение на народите заради климата

В Германия температурите ще стигнат 50 градуса по Целзий, възможни са урагани и торнадо

 

Междуправителственият съвет за измененията в климата е представил доклад, посветен на екстремните климатични събития.

"Особено засегнати ще бъдат бедните страни", се казва в доклада. Ако емисиите на парниковия газ запазят сегашните си нива, температурата на Земята ще се повиши с 4-5 градуса по Целзий, в сравнение с прединдустриалните нива. Тъй като сушата се затопля по-бързо от водата, повишението може да достигне 6 градуса на някои континенти. Това е с два до три пъти повече от прага от 2 градуса по Целзий, който не бива да се прекрачва, ако човечеството

 

иска да избегне

 

 катастрофалните последствия за околната среда. Става ясно, че повишаващите се температури ще доведат до по-чести суши в Африка и по-разрушителни бури в Южна и Югоизточна Азия. Авторите на доклада да наблягат и върху повишения риск от топлинни вълни, особено в Южна Европа.

"В южните и източните части на Германия например температурите могат да достигнат 50 градуса по Целзий в най-лошия случай. В Северна Германия температурите

 

ще превишат 30 градуса,

 

 което ще доведе до повече бури и дори торнадо. В средиземноморските райони могат да се очакват невиждани досега урагани, подобни на тези в Карибския регион", прогнозират учените.

Финансовите последствия от подобни екстремни климатични събития ще бъдат огромни. Само едно подобно събитие ще струва милиарди евро. Възмонжо е народите и правителствата на застрашените страни да предприемат масово преселение, такова каквото се е случвало през древността при климатични катастрофи.

 

Наборе.бг