nabore.bg

България

Новина от издателство „Репортер”: Книга за българите, които обръщат историята

На 20 януари 2015 г., вторник, излиза новата книга на издателство „Репортер” „100-те най-влиятелни българи в нашата история” на авторите проф. Андрей Пантев и Борислав Гаврилов. Това съобщи за Наборе.бг управителят на издателството Крум Благов.

Това е енциклопедия – класация от поредицата на нашето издателство, от която са излезли вече над 20 заглавия. Личностите в нея не са подредени по азбучен или хронологичен ред, а са класирани според влиянието – положително или отрицателно, което са оказали върху България и българите. В първата десетка са хан Аспарух, княз Борис І, светите братя Кирил и Методий, Вазов, Левски, Алеко Константинов и др.

100-те са подредени в книгата по три критерия. Първо – доколко са променили хода на историята или живота на обикновените хора. Второ - кол­ко обхватно и дълго е било тяхното влияние. Трето – какъв е личният им принос, т. е. щяха ли същите събития да се случат и без тях.

Това е трето издание. Предишните две (1997 и 2003 г.) оглавиха класациите на бестселърите и бяха продадени в общ тираж от 7000 екземпляра. Междувременно през 2006 г. БНТ покани зрителите да излъчат стоте най-велики българи. Класацията беше качена в интернет на сайта velikite.bg. Между стотицата, определена с гласуване, и тази в книгата има една съществена разлика в критериите. Зрителите гласуваха за най-великите, а този том е за най-влиятелните българи.

Макар да си приличат и често да се смесват, двете думи имат различно значение. Величието е винаги с положителен знак. Към великите често се причисляват популярните лица на деня, но тяхното значение понякога се оказва мимолетно. Докато сред влиятелните има и хора, оставили лоша, но несъмнено дълбока следа в нашата история. Влиянието се оценява по размера, а не по това дали е положително или отрицателно. Този, който е направил голяма злина, стои по-напред от онзи, който е свършил малка добрина.

Най-много в стотицата са политическите и религиозните водачи, но в класацията читателите ще намерят още писатели, музиканти, художници, лечители, спортисти и дори една ясновидка – Ванга, изобщо хора, творили в различни области. Книгата дава любопитни подробности какво голямо влияние са оказали върху живота ни малко известни личности като Дико Илиев и Гюро Михайлов например.

Книгата съдържа интересни илюстрации – снимки, портрети, картини, географски и военни карти и скици, които дават допълнителна информация за събитията от нашата история.

Параметри на изданието: твърди ламинирани корици, формат 16 х 24 см, 328 страници със 121 черно-бели снимки и факсимилета. Цена на дребно 20,99 лева.

Издателство „Репортер 7” от 2 февруари 2015 г. ще пусне и електронна книга във всички формати на цена 10,99 лв.