nabore.bg

Свят широк

Научна сензация: Нови разкрития за Мона Лиза

Италианските власти са една крачка по-близо до разкриването на една от най-големите мистерии – кой е тайнственият модел, позирал на Леонардо да Винчи, за една от най-известните му картини. ДНК тестове са на път да разгадаят самоличността на Мона Лиса. Властите изследват кости, които вероятно принадлежат на благородница от Флоренция, на име Лиза Джерардини. Според мнозина именно това е името, което стои зад Джокондата.

Историкът Силвано Винчети е взел проби от скелет, намерен в близост до Флоренция, и ги сравнява с такива от потвърдени роднини на Лиза Джерардини. Ако ДНК-то съвпадне, проф. Винчети ще направи триизмерна реконструкция на лицето на благородницата с помощта на намерения череп

 

и детайли от картината на Да Винчи.

 

Ако ли не, то историците ще могат спокойно да продължат със спекулациите около самоличността на Мона Лиза. Резултатите ще са готови до май или юни.

Коя е Лиза Джерардини (1479-1542 г.) е Благородницата от Флоренция. Лиза Джерардини се смята за моделът на Леонардо да Винчи за картината му Мона Лиза. Смята се, че тя е позирала на художника между 1503-1506г. Малко се знае за живота на Джерардини. Тя е родена във Флоренция и в тийнейджърските си години се жени за търговеца на платове и коприна. Тя е била майка на пет деца.

Вероятно, Франческо дел Джокондо е поръчал портрет на съпругата си или поповод петото им дете, или заради закупуването на нова къща между 1502-1503 г.

След смъртта на мъжа си, Джерардини става монахиня. Тя умира през 1542 г. на 63 и се смята, че е погребана близо до Флоренция. Гробницата във Флоренция бе отворена през август миналата година за първи път от векове насам, за да бъде идентифициран моделът на Леонардо. Смята се, че Лиза Джерардини е позирала за картината между 1503-1506 г. Според данни на историците тъкмо по това време, Да Винчи е работел по портрет на благородницата. Смята се, че Франческо дел Джокондо е поръчал портрета по случай бременността на жена му, или закупуването на нова къща около 1502-1503 г. След смъртта му,

 

Лиза Джерардини става монахиня.

 

Тя умира през 1542 г. на 63 и вероятно е погребана близо до олтара на манастира Сант’Орсола край Флоренция. Да Винчи обаче вероятно е продължил да работи по картината чак до 1517 г. като може да е използвал и други модели, за да завърши творбата си или пък за да изпрати определено послание. Днес, картината привлича милиони посетители годишно в Лувъра. Дори Джерардини да бъде идентифицирана като моделът на Леонардо, около картината остават много мистерии. Например безбройните теории около загадъчната усмивка на Мона Лиза.

Според някои,

 

картината всъщност е автопортрет на художника като жена,

 

 или пък един от любимите му любовници, замаскиран зад женска визия. Доказателство за нещо подобно е фактът, че Леонардо е държал картината при себе си чак до своята смърт във Франция през 1519 г. Най-любопитните и странни теории обаче идват от медицински експерти, които разследват мистериите около една от най-известните картини в света. Според една от тях, Мона Лиза е държала умишлено устата си затворена през цялото време, защото зъбите ú почернели, след лечение на сифилис с живак. Според американски зъболекар пък, усмивка като тази на Мона Лиза

 

е типична за хора, загубили предните си зъби.

 

 Докато датски лекар е убеден, че жената от картината е страдала от вродена парализа, която е засегнала лявата част на лицето ú  и която обяснява необичайно големите ú ръце.

Все пак, истината може съвсем скоро да излезе наяве, тъй като с последните технологии и напредъкът на медицината, учените могат да направят точна възстановка на физиката на Джокондата и дори да пресъздадат известната ú поза.

 

  Стефчо  КИРИН


Легендарната картина

Легендарната картина

Силвано Винчети с предполагаемите останки на Мона Лиза

Силвано Винчети с предполагаемите останки на Мона Лиза

Останките са открити в гробница край Флоренция, където се смята, че е погребана Лиза Джерардино.

Останките са открити в гробница край Флоренция, където се смята, че е погребана Лиза Джерардино.

До няколко месеца се очаква учените да отговорят на въпроса, това ли са останките на истинската Мона Лиза

До няколко месеца се очаква учените да отговорят на въпроса, това ли са останките на истинската Мона Лиза