nabore.bg

България

Внимание! Нов вид телефонна измама

 

11За нов вид телефонна измама сигнализира читател от София. Христина Димитрова разказа, чрез страницата си във Фейсбук, как е бил направен опит от нея да се вземат пари по старата и изпипана схема.

Първоначално се обажда т.нар. инспектор от криминална полиция, който предупреждава, че в квартала има полицейска акция срещу телефонни измамници и дава телефон, на който да се обадите, ако някой се опитва да ви измами. Пет минути след това звънят и самите измамници, като пробутват обичайната схема с роднина в болница, който се нуждае от пари.

Публикувме цялото съобщение на Христина Димитрова без редакторска намеса:

ВНИМАНИЕ! ПРЕДУПРЕДЕТЕ ВЪЗРАСТНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ, БАБИ И ДЯДОВЦИ!!!!!!! 

Телефонните измамници са сътворили нова схема, в която първо ти се обажда "инспектор от криминална полиция", представя се с имена и т.н. и предупреждава, че в квартала има полицейска акция срещу телефонни измамници и дава телефон (028166), на който да се обадиш, ако ти се обадят. Пет минути след това звънят самите измамници и пробутват обичайната схема с роднина в болница, пари за операция и прочие. Като се обадиш на дадения от "инспектора" телефон (те вече са ти хакнали стационарния телефон и те препраща към несъществуващия телефон), той ти казва да си уговориш среща с измамниците да им дадеш парите, за да може "полицията" да ги хване. Държат те на телефона, особено "инспекторът", който звучеше почти като автентичен милиционер и са настоятелни.

Като кажеш на "инспектора", че пари няма да дадеш, а ще сложиш вестници в торбата, губят интерес, макар че звънят още няколко пъти. Във всеки случай информацията, че вече си звънял на 112 и си пратил полицията на мястото на срещата, ги отказва окончателно.

Аз от самото начало се усъмних, защото знам, че полицията не ти звъни по телефона да ти каже, че прави акция и после, о, какво съвпадение, наистина ти се обаждат измамниците. Обадих се на 112 и отидох в полицията да разкажа за случая и да дам телефона и имената на "инспектора", с когото преди това си поприказвах напоително и му поисках имената и мобилен телефон. 

Та, истинската полиция, ми каза, че това е съвсем нова измама. Не че очаквам да ги хванат, или изобщо да стане каквото и да е, но вие имайте предвид новата схема!!!

 

 

Източник: sofia.topnovini.bg