nabore.bg

България

Читалищата на България

 

НЧ "Светлина-1929г." с. Труд, обл. Пловдивска

 

НЧ "Светлина"Народно читалище „Светлина” с. Труд е основано през 1929 година. През над 85 годишната си история  читалището е духовно и културно средище, център  за информация, където се раждат идеи, работи се с ентусиазъм  и жар от амбициозен екип за осъществяването им.


 Празникът „Реви вол“

На 12.02.2016г., по традиция, самодейните колективи към НЧ "Светлина-1929г." с. Труд отново се събраха и отбелязаха характерния за село Труд празник под името "Реви вол". Пред десетки жители и гости на селото г-жа Янка Константинова, председател на Читалището, разказа увлекателен разказ за начина, по който се е отбелязвал този празник в близкото минало. Г-жа Шопова, секретар на Читалището, поздрави всички жители и самодейци за празника и въпреки, че вече не във всяка къща в селото има едър рогат добитък, овце и кози, тя все пак сподели мнението си, че трябва да молим Бог и Свети Власий за здравето на животните, защото в близкото бъдеще те ще са източник на истинските и т.нар "био" продукти. 
Празничния концерт започна с  обичая "Реви вол". Талантливите изпълнителки от Колектива за обичаи към Читалището отново представиха позабравени традиции свързани с празника. Артистичните умения на леля Иванка Ганева, леля Пенка Кутева и леля Райна Христозова за пореден път разсмяха всички присъстващи.
Последваха няколко прекрасни автентични тракийски песни, изпълнени от Колектива за автентичен и обработен фолклор към Читалището с ръководител - г-жа Шопова, а красивите и талантливи момичета и момчета от МТС "Черпелий", с ръководител Катя Личева-Господинова, за пореден път показаха своите танцови умения, поднесени с много настроение, професионализъм и усмивки!
Финал на празничния концерт бяха изпълненията на момичета от ФТС "Климентина" с ръководител - Катя Личева-Господинова. Те представиха виртуозни хора от различни фолклорни области, а всички жители, гости и самодейци извиха кръшно тракийско хоро, което изпълни пространството на комплекс "Дияна".


Повеселихме се, попяхме, потанцувахме и си пожелахме здраве и дълголетие, за да се събираме все така, да съхраняваме и продължаваме хубавите български традиции - с усмивка споделиха всички присъстващи след края на събитието.

 

Още за богатата и разнообразна дейност на НЧ „Светлина-1929г.“ с.Труд може да видите тук.

 

 

наборе.бг