nabore.bg

България

Наши музиканти настояват за квоти за БГ музика в обществения ефир

 

В обществените медии да бъдат въведени квоти за българска музика. За това настояват пред Народното събрание и омбудсмана композитори, текстописци и изпълнители. 

Те твърдят, че в сегашния си вид Законът за радио и телевизия позволява в родния ефир изобщо да не звучи българска музика. Музикантите смятат, че българската музика в ефира е малко и по този начин се извършва обезбългаряване. 

Отвореното писмо е инициирано от групата "Българският ефир за българска музика", а под него са се пописали много музиканти, композитори и автори на текстове като Митко Щерев, Асен Драгнев, Александър Петров, проф. Георги Костов и други. 

Творците настояват за промяна в Закона за радиото и телевизията и създаване на задължителна квота за българска музика в обществените радиостанции и телевизии, обясни пред Дарик Петър Писарски от група "Атлас".

"Парадоксът в нашия закон е, че никъде в него не съществува понятието българска музика. никъде не съществува задължителен процент за изпълнение на българска музика. БНР може да си позволи цяла година да не излъчи нито една българска песен и ще спазва закона, който в момента е в действие. Това обезбългаряване трябва да спре и ние сме тръгнали в тази посока", обясни той. 

В повечето страни в Европа законите гарантират излъчване на родна за съответната страна музика, като процентите от общото ефирно време са различни.

"В Румъния е 50%, като се имат предвид и частните медии. В Полша е около 30% за частните медии и 50% и нагоре за обществените медии. Ние не се борим за такива невероятни процент, но искаме да има закон, да има квоти в него, защото процесът на обезбългаряване е навсякъде, включително в българския ефир", разясни изпълнителят. 

Писарски каза още, че контролът в ефира да се излъчват само качествени български песнище бъде в ръцете на съответните медии и музикалните редактори. Подписалите се под отвореното писмо настояват за модерен Закон за радио и телевизия и призовават депутатите да ползват опита на другите европейски страни.

 
 
 
Източник:  dariknews.bg