nabore.bg

България

Нещата от живота: Намаления за възрастни? Да, но още може!

Храната и лекарствата - почти без отстъпки хората от златната възраст

 

Какво можете да купите с пенсиите си? Колко хляба и кисели млека, колко кила месо, плодове, зеленчуци? А лекарства и дрехи? А театър, опера, кино, екскурзии? Хайде, сметнете ги и теглете чертата. Какво остана в джоба? Не е много, да не кажем - нищо. При това положение отстъпките и намаленията за вас би трябвало да бъдат повече от сериозни. Всъщност доволни ли сте от тях?

Ето, возите се безплатно в градския транспорт, но само ако сте инвалид или ветеран от войната, иначе за карта за всички линии плащате 26 лева, а ако сте над 68 години - 8 лв. Ще речете, и това е нещо. Винаги може да е по-добре. Пенсионерите в братска Унгария, Чехия, Полша, Словакия пътуват безплатно, а пенсиите им са в пъти по-високи от вашите. За влака си купувате билет на половин цена, но само за втора класа и за пътническия. Вярно, БДЖ си остава най-евтиният транспорт, но

 

защо поне той да не е безплатен за пенсионерите?

 

По междуградските автобусни линии намаленията за възрастни варират от левче, независимо от дестинацията, както е с ямболската фирма “Валенса”, до 10-15%, както е например при “Биомет” и “Юнион Ивкони”. Ако решите да пътувате с двупосочен билет от София до Варна и обратно, вместо 57 лв. ще платите 49. Това са само ориентировъчни примери, тъй като всеки превозвач има своя ценова политика. Във всеки случай 49 лв. до морето и обратно не са по джоба на повечето възрастни хора. Как мислите?

Услугите във фризьорския салон са 7-10 лева, за дамите с бели коси е с 2-3 лева по-евтино, и то не навсякъде. Едно подстригване излиза 3 до 5 лева. По-чувствителни намаления правят музеите. За “Земята и хората” в столицата билетът за възрастни е 2 лева - с 50% по-евтин. В Националния исторически музей е цели 10 лв., но за пенсионер с внуче е 3 лв. За дете над 7 г. се плаща левче. Но я кажете

 

колко пъти годишно посещавате музеи?

 

Театрите са по-щедри, Народния и Сатиричния, например, предлагат за пенсионери билети на половин цена - наистина, само за някои сектори и не за премиери. В Софийската опера отстъпката за беловласите е 20%. В кината също има намаления средно с 20-25 на сто. Някога киното се смяташе за изкуството на народа, защото беше достъпно за всички. Днес билетчето за “Арена Младост” варира от 9 до 13 лв. за 3D, като намалението за пенсионери e 2 лева. Е, народно е, ама не съвсем. Такива са нещата и в другите модерни столични кина, които предлагат филми 3D - “Арена The Mall”, “Cinema City Paradize”, “Bulgaria Mall”... В Дома на киното плащате с 20-25% по-малко, т.е. 5-6 вместо 7-8 лв. Подобна е отстъпката и във филмотечно кино “Одеон”, където срещу 3-5 лв. може да гледате филм от “доброто старо време”,                  когато киното все още беше изкуство, а не индустрия, каквото е днес.

По ред причини, обаче, повечето от вас предпочитат да въртят каналите на телевизора. Кабеларките, пък и не само те, предлагат пакети с различен брой програми, някои на доста прилични цени. Офертите са различни: една фирма, например, предлага специален пакет за възрастни - 5 от най-популярните еротични канали, предназначен за по-зрели ценители на качествената еротика - 24 часа в денонощието “пълноценни изживявания” срещу... 2.99 лева на месец. Ако щете вярвайте.

Доста туроператорски фирми

 

предлагат екскурзии в страната и чужбина

 

с 10-20% намаления за пенсионери. Офертите са обозначени с “55+”. Някои банки имат кредитни линии за възрастни, но явно са предназначени за малката група с големите пенсии. За повечето беловласи хора те си остават недостъпни.

Нито една хранителна верига - “Била”, “Фантастико”, “Кауфланoд” - не предлага специален ден от седмицата с отстъпки за пенсионери, както правят в Европа и САЩ. 

При лекарствата нещата също са, меко казано, песимистични. Някои се поемат от Здравната каса, но списъкът на останалите е кошмарно дълъг. Има аптеки, които правят 5-6% отстъпка за пенсионери. Темата за цените на илачите е огромна, тъй като у нас те са в пъти по-високи от тези в Европейския съюз. Поради това много българи си купуват лекарства от Румъния, Сърбия, Турция, Македония, където те са 2-3 пъти по-евтини. Парите за здраве, наред с тези за храна, си остават основно перо в скромния пенсионерски бюджет.

 

В Сърбия хипермаркетите дават пример

 

От няколко години насам 5-6 от големите търговски вериги в Сърбия са наложили нова политика към клиенти в пенсионна възраст. В определен ден в седмицата (обикновено след датата за получаване на пенсията), възрастните хора могат да пазаруват хранителни стоки с чувствителна отстъпка - 6-8%. Затова в “дните за пенсионерите” пред касите на хранителните вериги има най-много белокоси купувачи.

 

Никой не ни чува, твърдят пенсионерските лидери

 

Костадин Недев, председател на Българската асоциация на пенсионерите: Неведнъж сме отправяли искания за намаления и отстъпки в цените на градския транспорт. Защо един възрастен човек може да пътува с намаление или с безплатна карта в София, а същата тази карта да не е валидна в Пловдив, Варна и другите големи градове на страната? Писали сме писма до социалното министерство, в които настояваме да има безплатни лекарства и други отстъпки. Но или не ни оттговарят, или получаваме един и същи отговор - пари няма.

О.з. полк. Венелин Новаков, Национален координатор на „Социална солидарност”: От социалното министерство ни казват, че не могат да направят нищо за нас. Писали сме и до тях, и до други институции с искане да се преразгледат най-ниските пенсии. Искахме също да се намали възрастта от 68 години за пътуване на половин цена по БДЖ. Уж обещават, но накрая - нищо. 

  

 Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”