nabore.bg

Свят широк

20-те най-противни неща, които пътниците правят в самолетите

Авиокомпаниите по света се сблъскват с около 5000 случая на агресивно поведение на борда на самолетите годишно, показва статистиката. Това обаче са случаи на тежки нарушения, когато поведението става неконтролируемо и се налага пътниците да бъдат усмирявани. Има обаче и пасажери, които не минават границата на агресивността, но са с голям принос в това да направят пътуването на останалите неприятно и дори непоносимо. Американската тв компания Си Ен Ен направи допитване кои са най-дразнещите неща на борда и състави топ 20.

 

Удряне и блъскане по предната седалка

Това пътниците са определили като най-дразнещо от всичко. Още повече че за да бъдат леки, седалките са конструирани така, че много лесно се усеща всеки удар с крак или ръка от съседа отзад. Естествено, малкото място за краката може да доведе до някой и друг тласък в гърба, но доброто възпитание изисква те да бъдат ограничавани. Не е изключено това да е контрамярка заради спуснатата назад седалка на стоящия отпред, но вместо да се блъска, е по-добре нещата да се оправят с учтива забележка.

 

Спусната назад облегалка

Тя притиска краката и е второто най-дразнещо нещо, което авиопасажерите отбелязват. Обективно това е най-честата причина за избухване на конфликт на борда. Вярно, че е много изкушаващо човек да се отпусне назад, особено при дълъг полет, но така има риск не само да се създаде неудобство на пътника отзад, но и да му бъде разсипано яденето.

 

Монополизиране на тоалетната

Отнася се за всички, които обичат да четат в тоалетната, или за двойки, решили да осъществят някоя стара фантазия. Дразнещи са и хората, които си избират непременно място до прозореца, а ходят до WC на всеки половин час.

 

Събуване бос

Мокетът в самолета може и да изглежда приятен за подутите от височината и обездвижването крака. Но независимо от това оставането на бос крак е граница, която не бива да се преминава. Особено ако обувките се захвърлят в средата на пътеката. Най-големият връх на простотията е ходенето до тоалетната в този вид.

 

 Пренебрегване на личната хигиена

Дори и най-ранният полет не бива да спестява душа преди излитане. В някои авиокомпании предлагат на пътниците при дълги полети четки и пасти за зъби, дезодоранти. Но ще е супер да не се разчита само на тях.

 

Натискане да слезеш първи

Опитът да прередиш колкото се може хора от по-предните места, за да слезеш сред първите, може да накара доста хора да излязат от кожата си. Ако сте назад, примирете се. Ще стане по-бързо, отколкото ако се създаде блъсканица и суматоха.

 

Играене на игри, без да се изключи звукът

Ако играенето на компютърни игри от съседа може да подразни мнозина, то пуснатият звук със сигурност ще ги влуди. Това е дразнител, подобен на най-тежката слухова халюцинация.

 

Кашляне и подсмърчане

Да делиш едно и също пространство, не означава да делиш и вирусите. Още повече че въздухът от климатиците на борда може да предизвика неразположение у най-чувствителните. Ако човек пътува болен, най-малкото трябва да си сложи предпазна маска.

 

Заемане с багаж на средната седалка

Благодаря ти, господи, средната седалка е празна! Уви, докато се отправят благодарностите, по-чевръстият съсед вече е успял да си сложи там чантата, списанията, сакото или надуваемата възглавничка за врата.

 

Борба за дръжката между седалките

В икономична класа всеки сантиметър е важен за удобството. И разделителните дръжки между седалките напомнят на съседа да не използва лакти, за да си разшири пространството.

 

Говорене на висок глас

Наистина, самолетът не е библиотека, но все пак. Особен случай: членове на семейство, разделени през няколко седалки.

 

Храна с кофти миризма

След като заради кризата храната на борда стана почти символична, много пътници започнаха да си носят нещо за похапване. Понякога то се изразява в сандвич, натъпкан с подправки, които се усещат през няколко реда и могат да съсипят апетита на съседите. Така че е добре да се избягват овкусените с чесън салами, за да има мир на борда.

 

Звънене по телефона

На звъненето по телефона веднага след кацане не се гледа с много добро око, не е нужно всички наоколо да слушат разговора ви. Да не говорим пък за разговори по време на полет. Въпреки либерализирането на режима, те все още не са разрешени, още повече че това буди страх у много хора.

 

Хиперактивен съсед

Едно от най-важните условия за приятния полет е приятният съсед. Не е изключено обаче да се попадне на някого, който не спира да говори, да ви занимава със себе си и проблемите си. Или пък някой, който непрекъснато става до тоалетната или да се разтъпче, опъва си краката, не спира да вади и слага нещо в багажа си. Накрая събуждането на антипатия му е в кърпа вързано.

 

Ревящи деца

Децата са сладки, но не и когато не спират да се дерат по време на полета. Най-притеснени са родителите, които се оказват неспособни да ги успокоят и също вдигат порядъчна гюрултия. В тези ситуации по-търпеливи са пътниците, на които също някога се е случвало да пътуват с малки деца. Но има и такива, на чието лице киселата гримаса няма да слезе до кацането.

 

Качване, преди да извикат номера на билета

От практични съображения в големите самолети пасажерите се качват на групи, като се вика от кой до кой номер билет е наред. Притеснението, че може да не остане място в отделението за ръчния багаж, кара някои да се пререждат и да се разправят, за да се качат по-бързо.

 

Непрекъснато нервно тропане с крака

Опитът да се възпроизведе движението на моторно бутало с краката е нещо, което рядко се оценява от хората, затворени в ограничено пространство. Това може да е резултат от стрес или навик, все тая.

 

Рязане на нокти

Някои пътници решават, че трябва да свършат нещо полезно за себе си, например да се направят по-красиви. При дамите това включва гримиране и слагане на червило. Но когато представител и на двата пола реши да си изреже ноктите, нещата загрубяват.

 

Филми

Филмите са опиатът на пътуващите на дълги разстояния. Не е приятно обаче, ако съседът или някой друг в полезрението е избрал същата лента, но е вече с 30 мин по-напред в сюжета.

 

Заемане на цялото отделение за ръчен багаж

Някои успяват по гениален начин да вкарат в кабината малък куфар и още две-три по-малки чанти или раници. Това обаче изисква място. Те успяват да натрупат всичко в отделението за ръчен багаж и оставят на съседите място колкото едва да си набутат палтото или сакото.

 

www.24chasa.bg