nabore.bg

Докторе, защо?

Решителна стъпка: Най-лесно цигарите се спират от раз

Всеки може да се откаже от вредния навик само за 5 дни, твърди д-р Гергана Гешанова

 

Според авторитетни изследвания българките са на 2-о място в света по пушене, казва е д-р Гергана Гешанова, председател на организацията „Коалиция за живот без тютюнев дим”. Страшно е във време, когато говорим за технически напредък, интелект и култура, все още да има хора, които да си мислят, че цигарите са безвредни, отсича лекарката. Тя е категорична, че от вредния навик най-добре да се отървем от раз. Заблуда е, че рязкото спиране стресира организмът и това може да отключи психичти проблеми.

Не е доказано, че рязкото спиране вреди. Напротив - протакането отслабва мотивацията при отказа. Всичко е в главата на човека. Някой е пушил 30 г. по 4 кутии на ден и пак може да се откаже изведнъж. Най-лесно се справят хората, които получават силна подкрепа от близките си, семейството, приятелите. "На нашите курсове са идвали хора, водени от децата си. Това не може да не мотивира и амбицира. За съжаление, у нас тези, които са се отказали трайно, не са окуражавани и приветствани от обществото. На Запад отношението ги стимулира."

Петдневната програма за отказване от цигарите, която се прилага и у нас, е създадена през 60-те години на миналия век в САЩ, когато е имало бум на тютюнопушенето. Програмата може да се приложи в 5 последователни дни (вечери) или в рамките на две седмици например.

Основната идея е груповото общуване на хора, които имат еднакъв проблем, с който искат да се справят. Те споделят своите болки, трудности, успехи, опит и взаимно се подкрепят. Социалната подкрепа е изключително важна и се създава точно в този кръг. У нас програмата е въведена през 1996 г. Досега е била абсолютно безплатна за разлика от другите страни. Създателите й са преценили, че е добре всеки да дава сума, равна на цената на цигарите за пет дни. "Добре е да има някакъв стимул да се посещават заниманията - убедена е д-р Гешанова. - Всеки сам си определя каква сума да плати, която със сигурност няма да го ощети или да наруши бюджета му. Затова от тази година и ние сме решили всеки да плаща по собствена преценка. Естествено, не става дума за бизнес, а за терапевтичен подход."

 

От вестник "Златна възраст"


Д-р Гергана Гешанова

Д-р Гергана Гешанова