nabore.bg

България

Милите ни внуци: Изложби на децата от Караманово и Ценово

Близо 20 деца от Караманово, Русанско отбелязаха Световния ден на водата. Те представиха рисунки и композиции, изработени с природни материали. Конкурсът се организира за първа година от читалището „Светлина“ и премина под мотото „Водата е за всички“. „В условията на пандемична обстановка децата трябва да имат възможности за изяви. Предложихме идеята на по-големите палавници от детската градина и на учениците като акцентирахме на водата не само като природен дар, но и като богатство за живот“, сподели читалищният секретар Петя Герасимова.

От читалището „Христо Ботев“ в Иваново също изпратиха рисунки на двама свои възпитаници. Творбите на малките художници са подредени на изложбени пана, които при подходящи атмосферни условия ще се изнасят пред сградата на читалището.  Журито присъди три първи награди. Особено силно впечатление направи рисунката на Кристиян Георгиев „Капка живот“.

Творбата на Радостин Анчев привлече вниманието с умелото съчетаване на няколко техники на изпълнение. Апликацията на Андрея Ненова символизира вечният кръговрат в природата. Специалната награда единодушно беше присъдена на децата от ДГ „Радост“ за композицията „Водата е живот“. В изработването на творбата се включиха всички възпитаници на детското заведение - за изработването са използвани предимно природни материали.

Рисунката на седмокласничката Стефка Георгиева от Иваново получи специалния приз на кмета на Караманово Бисер Блажев. Авторите на отличените творби ще получат награди, а за всички участници са предвидени грамоти и символични подаръци.

***

 Изложба от предмети, изработени от рециклирани материали, беше подредена във фоайето на училище „Христо Ботев“ в Ценово. С много въображение и вдъхновение сръчните ръчички на децата измайсториха букети с цветя, цветни пана с различни фигури, украшения за стени.

Повод за необичайната експозиция стана Световният ден на рециклирането. След възстановяване на присъствените учебни занятия възпитаниците на школото ще имат възможност да се срещат постоянно със Стъклояд, Пластоядка и Хартояд. Това са специални кошчета, в които отпадъците ще се събират разделно, а учениците на практика ща придобиват умения и навици за опазване на природата.

За малките палавници се проведе екообучение - как да се грижим за природата и за намаляване на отпадъците.  По време на урока всички бяха впечатлени от големия период на разпадане на вторичните суровини. Учители и ученици се опитаха да намерят отговор на въпроса „Какво би казала природата, ако можеше да говори“.

Последиците от замърсяването на природата беше една от основните теми, която предизвика оживени дебати. „Независимо че обучението отново започна да се провежда в онлайн среда, учениците не спират да се вълнуват от въпросите за опазване на природата.

Повечето от тях се обединиха около идеята да продължат изработването на цветни пана с рециклирани материали. Вече са готови и първите няколко проекта и ще започнем да ги изпълняваме след като учениците се върнат в клас“, сподели директорката на училището Камелия Леонова.

 

Марий ПЕЙЧЕВ, Ценово