nabore.bg

Тежката дума

Куче влачи, диря няма – милиони за кинкалерия, вместо за образование

Рекламното прохосничество на просветното министерство мирише на престъпление

 

Не  е възможно  да се изброят кичозните рекламни изделия, които Министерството на образованието се опита да придобие чрез обществена поръчка за пропагандиране на дейността си. Това са  хиляди дребни сувенири, като се започне от запалки, ключодържатели, джобни ножчета, клещи и отверки, та се стигне до хавлиени кърпи за плаж.

    Но обидата и горчилката в обществото остана. Уж най-образованите чиновници ръководят министерството, а бяха готови да дадат близо 6 000 минимални работни заплати  или 8 000 средни пенсии за ненужна кинкалерия,каквато имаше в по-стари времена. Които щяха да отидат в набелязани фирми и лица. В същото време училищата трупат дългове, учителите изнемогват с ниски заплати и сквернословия, учениците са невежи, на матурите се трупат двойки. Пред новата учебна година родители продават семейни бижута или вземат краткосрочни кредити, за да подготвят първолаците си за училище. А за министерството цяло лято най-важна задача е да пръсне с лека ръка два милиона лева.

На пресконференция за срамния харч, фелдфебел Кунева каза нещо шокиращо: тези пари са от европейските фондове и не могат да се разходват за нищо друго, освен за реклама и сувенири. Браво на европейските ръководители, машаллах, молодци!

   А не можеха ли образователните първенци да поръчат рекламни ученически раници със знака на министерството и да ги раздадат безплатно на първокласниците? Това щеше да бъде по-истинска и публична реклама на просветата ни, по-ефективна и продължителна. Учениците биха ги носили няколко години и биха ги запазили за спомен. Защо не поръчаха тетрадки за учениците с емблемата на министерството, с портрети на заслужили просветители от миналото и сега, с намалени цени или безплатно. Пак щяха да спазят инструкцията на ЕС, биха направили добра реклама и щяха да облекчават семейния бюджет на родителите. Това щеше да се помни. Но средства за рекламна халтура имат и другите министерства. Вече е обявена обществена поръчка от Министерството на земеделието и храните за дизайн и реклама на сума 840 000 лв. Предвидени са за закупуване рекламни и антистресови топки, слушалки, порцеланови чаши, фенерчета, та даже и чадъри. Какво общо имат те със земеделието? На останалите един милион лева също се търси пазар. А в това време тютюнопроизводителите протестират поради ниските изкупни цени, за забавяне или отказ да приемат  

продукцията им. Млекопроизводители разливат мляко по пътищата, пчеларите бият тревога, че пчелните семейства измират. За тях не могат ли да се намерят рекламни материали,които да послужат в практиката им, напр. рекламни кошери, доилки, съдове за мляко и др.

    Не остава назад и министерството на отбраната. Безсрамно се прахосват пари за социологически анкети /които не помогнаха за рейтинга на Николай Ненчев – само 8 %/, пропагандни материали, плюс скандалните командировки в чужбина.

    Да направим една проста ученическа сметка от началното училище. Ако нашите 17 министерства използват годишно по 2 млн лв. /1 милион евро/ за реклама и пропаганда, това означава, че се харчат по 34 млн лв.,равни на 100 000 минимални работни заплати или 140 000 средни пенсии. А НЗОК се задъхва, НЕК продължава да трупа дългове /лъжат ни,че вече е на печалба/, пенсионерите едва кретат със 150-200 лв. Стотици фирми се разоряват, граждани губят имуществото си от мафии и банки. Но за тях няма пари, има за запалки и пищялки, за хавлии и оргии, за пъзели и гъзели…

   Ако всяка страна членка на ЕС получава по 17 млн евро /а някои може би и повече/ годишно това прави близо половин милиард евро. Нищо, че младежката безработица в Европа не спада под 28 %, хиляди млади не учат и не работят, бедността се увеличава, животът се влошава.

   Но половин милиард евро не могат да се харчат за нищо друго, освен за рекламиране на това,което ЕС не прави. Така нареждат Жан Клод Юнкер, който държат парите на ЕС. Това е разточителство и злоупотреба в особено големи размери, за които в САЩ дават по 130 години затвор, а в някои щати се сяда и на електрическия стол.

 

 

                   Доц. д-р Стоян ВЛАЙКОВ