nabore.bg

Архивите са живи

Меглена Кунева ходи по килима на Дража Вълчева

Постелката с размери 6 на 6 метра, краси хола на лидерката на реформаторите, подарък й е за сватбата

 

В карловското село Войнягово още помнят сватбата на “своята снаха” Меглена Кунева-Пръмова. Днешната предводителка на Реформаторския блок се омъжила през далечната 1985 г. за днешния си съпруг Андрей Пръмов. От селото е свекърът на Меглена Иван Пръмов (отдавна покойник) - някогашен земеделски министър и секретар на ЦК на БКП. А днес Войнягово се управлява от далечния роднина Петко Пръмов, кмет от ГЕРБ.

В селото и днес често говорят за славния род Пръмови. Бай Иван редовно посрещал в дома си в Бояна гости от Войнягово. Тогава свекърът споделял, че от трите си снахи най-много харесвал Меглена - само тя му викала „татко”,

 

уважавала го, почитала го, била кротка и разбрана.

 

 Селяните разказват, че другата снаха Уляна Пръмова (на съпруга на Климент Пръмов) била малко урсуз - искала да е голям началник, не случайно се издигнала до шеф на БНТ. Етърва на Уляна и Меглена Пръмови за малко била и телевизионната говорителка Лили Ванкова, възпята в шеговита песен на Тодор Колев. Тя се омъжила за третия брат Райчин, но бракът нямал дълъг живот.

Когато през 1985 г. Меглена и Андрей се оженили в София, но направили сватбата и във “войняговски вариант”. В селото дошли много сватбари, имало голяма трапеза, свирил и оркестър. В партийната организация събрали пари и купили на младоженците пералня “Перла”. Но най-силно впечатление направил подаръкът на кандидат-членката на Политбюро Дража Вълчева, която е от съседното село Горна махала. Тя била специално поканена от Иван Пръмов –

 

човекът женел сина си и искал да го запомнят.

 

И Дража дошла, за да уважи свекъра. Във Войнягово още помнят, че дошла една голяма черна “Чайка” - спряла на площада и от нея двама души свалили подаръка - голям килим.

Местни хора още разказват за дражиния подарък от преди 30 години: “Ама килим да видиш! Огромен, двама души го носят, за цял апартамент, по поръчка правен. Страшна работа. Удари ни всички в земята тогава. И реч държа тогава Дража Вълчева…

 

Жените поразгърнаха килима и цъкат с език –

 

по поръчка правен, страшна работа, с едни големи гюлове…Направо ни заби с този килим, сигурно струваше колкото едно „Жигули”, абе да му се ненагледаш…”

Дейци на Реформаторския блок, които преди седмица са гостували в дома на Меглена Кунева разказват, че килимът на Дража с размери 6Х6 метра и днес краси хола на политичката в софийския й апартамент.

 

Набoре.бг


Булката Меглена Кунева-Пръмова

Булката Меглена Кунева-Пръмова

Закачлива снимка на младоженците Меглена и Андрей

Закачлива снимка на младоженците Меглена и Андрей

Свекърът Иван Пръмов, секретар на ЦК на БКП и министър на земеделието

Свекърът Иван Пръмов, секретар на ЦК на БКП и министър на земеделието

Новата булка с майка си

Новата булка с майка си

Дража Вълчева, кандидат член ан политбюро на ЦК на БКП

Дража Вълчева, кандидат член ан политбюро на ЦК на БКП

Младото семейство Пръмови със сина си Александър, днес доктор по икономика

Младото семейство Пръмови със сина си Александър, днес доктор по икономика