nabore.bg

Обяви

Ръчно изработени мартеници, направени от трудолюбиви пенсионерски ръце

Посрещнете празника с красиво изработена мартеница, закичена с любов – за здраве и радост на малки и големи! Този български обичай, надживял вековете дава на народа ни всяка пролет безкраен оптимизъм, че започва ново и красиво бъдеще. 

Има голямо разнообразие от модели с цени на дребно и едро.

За контакти: Славка Стоенчева, телефон 0884/839-996

Посрещнете празника с красиво изработена мартеница, закичена с любов – за здраве и радост на малки и големи! Този български обичай, надживял вековете дава на народа ни всяка пролет безкраен оптимизъм, че започва ново и красиво бъдеще. 

Предлагаме голям асортимент от ръчно изработени (плетени и с апликации) мартеници и сувенири с атрактивни цени на едро и дребно.

А за любителите на подробностите ще разкажем красивата приказка за пролетния обичай да се закичваме с нашето фолклорно чудо – мартеницата. В класическия си вид мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени.

Цветовете имат строго определен смисъл: червено – кръв, живот; бяло – чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки.

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. След това се поставят на дърво или под камък. В последния случай по тях може да се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна.

Друг обичай е мартениците, носени до първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България традиционно се виждат окичени с мартеници дървета и храсти.

Друг обичай е мартениците да се носят докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета.

Понякога мартеницата се пуска в най-близката река „че да върви, както тече реката“. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници.

Не забравяйте - за контакти и поръчки:

Телефон 0884/839- 996