nabore.bg

Хората говорят

Да си припомним: Маргарита Радинска и нейната “Кукла на конци”

Децата на певицата и композитора Ангел Заберски повторили имената на родителите си

 

В средата на 60-те години на миналия век едно момиче от Габрово, израснало в семейството на хоров диригент, покорява естрадния подиум. Маргарита Радинска се отличава със звънлив глас и момичешко присъствие. Песента “Кукла на конци” в нейно изпълнение се запява от мало и голямо.

Успоредно с музикалната кариера Маргарита Радинска съчетава задълженията към дом и семейство. Първо става съпруга, после майка на две деца, а вече е и баба.

 

Постепенно музиката отстъпва първенство

 

 на домашните приоритети, но никога не си е тръгвала от сърцето й. В старите ленти и плочи остават песни като “Не забравяй”, “Така-така-та”, “Моята дъщеря”, “Когато те потърся”, “Твоята усмивка”, “Бенг-бенг”, с които е минала младостта на голяма част от нашите читатели. И на самата Маргарита.

Съпруга си, големият български композитор и преподавател покойния Ангел Заберски, Радинска среща съдбовно в Студия за естрадни изпълнители. В тази школа Маргарита се обучава в тънкостите на професията, нова и модерна за времето си, а Заберски е преподавател. Възпитаници на Студията са имена като Йорданка Христова, Паша Христова, Стефка Берова... Маестрото е завършил оперно пеене, но се изявяваше

 

предимно като композитор и като педагог.

 

“Връзката ми с Ангел Заберски датира от 9 декември 1964 г. , а бракът ми от февруари 1968 г.”, разкрива в Маргарита Радинска. Това означава, че е станала интимна с преподавателя си на първия си студентски празник в Студията.

Първото професионално турне на Маргарита Радинска из страната е през 1965. Смуглата красавица поддържа кариера докъм 1981 г., когато излиза последната й малка плоча в “Балкантон”. Междувременно певицата прави паузи, за да отгледа двете си деца – син и дъщеря, на които се посвещава всеотдайно за сметка на оборотите в безмилостното състезание, наречено шоубизнес. Децата повтарят имената на родителите си – Ангел и Маргарита. И двамата наследници се занимават професионално с поп и джаз музика. Повтарят се и насоките - синът Ангел Заберски-Ачо, се отдава на музициране и аранжиране на мелодии, дъщерята Маргарита Заберска – на пеене.

 

Когато през 1968 г. се оженили,

 

 Заберски-баща избързал и посветил песен на бъдещото първо отроче. Песента се казвала “Моята дъщеря”. Но им се родило момче. За второто дете не се бъркали в божиите дела. 

За дългия брачен живот Маргарита Радинска не се е научила да се обръща към съпруга си с малкото му име. Не можела да нарече “Ангеле” професора си, към когото се обръщала с почитаемото “другарю Заберски”. Преминала директно на “чедо” или “чеденце”, спомня си с малко тъга днес певицата.

Когато бе още жив маестро Заберски разказваше: “Оженихме се с голяма любов. Маргарита е много добър и разумен човек. Точно такава ми е необходима, за да живея и работя спокойно.

 

Тя е предана съпруга и майка.

 

 Подреден човек е, с високо съзнание за отговорност и дълг”

“Какво е кариерата пред това да създадеш двама нормални, възпитани и изучени млади хора – граждани на България?! Кариерата за мен е временна. Който държи повече на нея, да я гони! Аз живях с по-истинското щастие и продължавам да мисля така”, на тази житейска философия подчини живота си Маргарита Радинска, певица, за която много ретромеломани съжаляват, че толкова рано се е скрила от светлината на прожекторите.

 

Стефан ТОДОРОВ

 


Публиката помни Маргарита Радинска така

Публиката помни Маргарита Радинска така

Пощенска картичка за певицата, която се продаваше у нас през 70-те години

Пощенска картичка за певицата, която се продаваше у нас през 70-те години

Песните на Маргарита звучаха непрекъснато по радиото преди десетилетия

Песните на Маргарита звучаха непрекъснато по радиото преди десетилетия

Певицата в дует със Стефан Воронов

Певицата в дует със Стефан Воронов

Съпругът - композиторът Ангел Заберски

Съпругът - композиторът Ангел Заберски

Синът - музикантът Ангел Заберски

Синът - музикантът Ангел Заберски

От 2011 г. певицата е вдовица и днес гледа 7-годишния си внук

От 2011 г. певицата е вдовица и днес гледа 7-годишния си внук