nabore.bg

Дом и двор

Къщовници: Малка кухня за голямата домакиня

Не всеки дом разполага с просторна и широка кухня, в която да се развихрите свободно. Малките кухни обаче могат да бъдат също толкова уютни и предразполагащи към кулинарни приключения. Ето няколко практични съвета за идеалната малка кухня. Ключът към нея е практичност, затова декорът и обзавеждането й се свеждат именно до тези критерии. За да изглежда по-широка и да ви осигурява нужното пространство, за да нямате усещането, че готвите затворени в консервна кутия, пуснете повече светлина. Използвайте този оптически трик, за да я направите визуално по-просторна. Дръжте завесите дръпнати и се стремете да пускате възможно повече слънце и дневна светлина.

Важно е също какъв цвят ще изберете, защото той може да направи кухнята още по-малка или обратното - по-широка. Ако търсите дръзки комбинации, изберете си само един по-ярък цвят, в който да бъдат кухненските шкафчета, но го съчетайте с неутрален декор и светли стени. Другият вариант е да изберете нещо цветно за фон, а мебелите да са в по-бледи тонове.

С функционалните мебели спестявате място. Направете рафтчета от вътрешната страна на вратичките на кухненските шкафове (както е при хладилника). Използвайте сгъваема маса с "падащ" плот, която да разгъвате само при нужда. Превърнете кухнеския барплот едновременно в кухненски остров, на който да режете зеленчуци, оборудван с чекмеджета и шкафове за съхранение на посуда.

По-малкото е повече - не претрупвайте кухнята с декоративни елементи. Дръжте декора изчистен, за да ползвате пространството по предназначение. Ограничете се до 2-3 аксесоара. Порцеланова поставка за дървени бъркалки, купа за плодове и магнити по хладилника вършат отлична работа.

Избирайте кухненски шкафчета и плотове от светло дърво, за да направите кухнята да изглежда оптически по-голяма.

Не претрупвайте плотовете с дребни електроуреди, защото пространството ви е нужно при готвене. Оставете 2-3, които използвате по-често, а останалите приберете в шкафовете. Ако имате възможност, използвайте пространството над мивката или до прозореца - обикновено това са части от кухнята, които стоят празни. Вие може да ги запълните с удобни малки рафтове, на които да държите подправки, цвете в саксия или задължителните брашно, ориз и захар в ефектни буркани. Дръжте подредено и прибрано. Дори да сте стихийни натури, имайте предвид, че липсата на организация в кухнята ще направи помещението да изглежда още по-малко.

 

Наборе.бг