nabore.bg

Тежката дума

Мадона наби мъглата на Дорето Габе...

Хората на възраст си спомнят времето, когато да носиш брада, дълга коса, тесни панталони и къса пола бе приемано като „западно влияние“. Стрижеха се коси, бръснеха се бради, цепеха се гащи и т.н.

               За мен това бе смешна, елементарна и никому ненужна манипулация, която, тогава, осмисляше дейността на някои прилежни милиционери.

               Но!!!

               Забелязвате ли , че в различните предавания с познавателен и манипулативно капиталов характер въпросите най-вече са свързани с имена на певци, композитори, музиканти, писатели свързани главно със САЩ, значително по-малко с Европа, и на последно място с нашата Родина.

               Повечето от участниците знаят, че Шон Пен е първият съпруг на Мадона, но не знаят кой е Колчо Слепеца, от кое литературно произведение е и кой автор го е описал. В същото време ученици от 11 и 12 клас не могат да познаят Дора Габе и Блага Димитрова на портрети.

               Примерите са много, има ги и в майтапчийските издания на разните бисери. Но бисерите днес не са отделни, в нашето образование е ограмен рудник от бисери на простотията и онези ценности, които утвърждават разните движения за свобода на избор на пола и т.н.

               Къде са сега кварталните милиционери да видят какво всъщност е западното влияние?! Това е влияние на една западнала, изпразнена от съдържание, псевдокултура, която масово се пропагандира и разпространява от родните глашатаи на всички равнища и с всички възможни средства.

               Коси и бради могат да се стрижат , панталони да се цепят, но знание, история литература и каквато и да е култура в тиква не можеш да налееш. Още повече, че за това помагат системата на образованието, разните фондации и НПО-та и техните блюдолизци от всякакъв пол и възраст. 

               Хайде сега да видим дали ще гласуваме за пустословието и простотията, дали ще гледаме с отегчение плазмата или ще се изправим като прадедите си срещу цялото това скудоумие?!

 

Страхил ГОРАНОВ