nabore.bg

Тежката дума

Лесно ли е да си пенсионер в Унгария?

Правителството на Виктор Орбан свали ДДС върху основните хранителни продукти на 5%

 

"Уважаеми съотечественици пенсионери! През последните години унгарците доказаха, че са способни на велики дела, ако се обединят.

Икономиката ни е в състояние на подем. Нараства броят на тези, които живеят от труда си, а не от помощи. Устойчиво нарастват и заплатите, които се изплащат. Унгария вече е укрепнала и стабилна.         Този резултат е постигнат от всички нас. Столетието, което загърбихме, беше изпълнено с предизвикателства. Цели генерации трябваше да започнат живота си от нулата. Благодарение на вашия труд страната ни успяваше отново и отново да се изправи на крака. Днешните ни успехи следователно се дължат и на труда и усилията на предишните поколения. Никога не бива да забравяме това! Правителството и лично аз ще направим всичко възможно да осигурим на по-възрастното поколение подкрепата, която заслужава. Затова преди време взехме решение за намаляване на режийните разходи и за предоставяне възможност на жените с 40-годишен трудов стаж да излязат в пенсия.

         През изтичащата година унгарската икономика постигна по-добри показатели от очакваните, затова решихме на всеки пенсионер на първо място да предоставим талони "Ержебет" (за закупуване на хранителни продукти - б. пр.). Успоредно с това от януари 2017 г. ще намалим значително ДДС на основните хранителни продукти. Ще увеличим и пенсиите в степен, по-голяма от предвидената. По такъв начин правителството отдава почит и уважение към тези, които десетилетия наред са влагали своя труд, за да може днес страната ни да се изправи на крака и да укрепне. Искам да ви уверя, че и занапред унгарските пенсионери могат да разчитат на правителството. С пожелания за добро здраве, приемете най-искрените ми поздрави.

         Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

 Това писмо получиха в навечерието на Коледа над 3 милиона унгарски пенсионери. Независимо дали трудовият им стаж е 10, 15 или 45 години. Независимо дали пенсиите им са 10 хиляди, 100 хиляди или милион форинта. Независимо дали са унгарци или чужденци. Всички те са работили в Унгария и правителството смята, че им дължи нужната почит и уважение за приноса им за укрепване на икономическата стабилност на Унгария.

Сегашното унгарско правителство прояви мъдрост, далновидност и твърдост и постигна съществени резултати. То успя да се пребори с бюрократите в Брюксел по ключови проблеми: отказ от настаняване на територията на Унгария на т. нар. бежанци; реализиране на най-мащабния проект - разширяване на атомната електростанция в Пакш с два нови блока; активно икономическо сътрудничество с Русия и с бившето съветско пространство - Азербайджан, средноазиатските републики и др. Будапеща залага и на дългосрочно сътрудничество с Китай. Тази политика на правителството спомогна за стабилизиране на икономиката, разширяване на пазарите, повишаване на националния доход.

Благодарността на Виктор Орбан към пенсионерите не бе само писмена. Именно подобряването на икономическото състояние на страната даде възможност на правителството към всяко от писмата до пенсионерите да приложи талони по програмата "Ержебет" за закупуване на хранителни продукти на стойност 10 000 форинта (66,60 лв.). За българския читател нека поясним, че с тази сума може да се купят около 10 кг месо, или едно семейство може да покрие, макар и скромно, седмичните си разходи за храна.

Ако в бюджета продължават да се натрупват допълнителни приходи, този жест може да продължи и догодина (т.е. през настоящата 2017 г.) и да се превърне в редовна практика - в навечерието на коледните празници унгарските пенсионери да получават талони за храна по програмата "Ержебет". В изявлението си в парламента премиерът обяви, че през 2017 г. пенсиите ще бъдат повишени от 0,9% до 1,6 на сто. Това е допълнителен жест в знак на уважение към пенсионерите. В същото време Орбан се съгласи с критиките, че процентното увеличение с 0,9 може да е обида за пенсионерите. Именно затова правителството в момента проучва вариантите за нова пенсионна уредба, която да гарантира запазване на реалната стойност на пенсиите.

"Известно е, че животът  на пенсионерите не е лесен... Намаляването на размера на ДДС, налаган върху цената на прясното мляко, яйцата и птичето месо, е част от по-дълъг процес на общо намаление на данъка върху основните хранителни продукти", поясни Ищван Над, държавен секретар на Министерството на земеделието. Всъщност този процес започна миналата година с намаляването на ДДС върху свинското месо от 27% на 5%, а тази година продължава с намаляване на ДДС върху прясното мляко, яйцата и продуктите от птиче месо - също на 5 %.

На следващ етап се очаква да бъде намален ДДС и на други основни хранителни продукти - на хляба, хлебните изделия, зеленчуците и рибата. Намаляване на ДДС върху хранителните продукти означава всеки семеен бюджет на практика да спести сума в размер на 30-40 000 форинта (приблизително 200-266 лв.), което според специалистите ще доведе до нарастване на потреблението.

Считано от 1 януари 2017 г. минималната заплата на всеки работник или служител с основно или непълно средно образование, работещ на пълен работен ден, се определя на 127 500 форинта (850 лв.) месечно; седмичната заплата - на 29 310 форинта (195,40 лв.); дневната надница - на 5870 форинта (39,20 лв.); а почасовият труд - на 733 форинта (4,88 лв.). От 1 януари 2018 г. за тази категория работници и служители се предвижда минималната месечна заплата да бъде 138 000 форинта (920 лв.)

Считано от 1 януари 2017 г. минималната заплата на всеки работник или служител с образование не по-ниско от средно или средно специално, работещ на пълен работен ден, се определя на 161 000 форинта (1074 лв.) месечно; седмичната заплата - на 37 020 форинта (246,80 лв.); дневната надница - на 7410 форинта (49,40 лв.); а почасовият труд - на 926 форинта (6,16 лв.). От 1 януари 2018 г. за тази категория работници и служители се предвижда минималната месечна заплата да бъде 180 500 форинта (1203,30 лв.)

 

Радко ХАНДЖИЕВ*

От сайта Поглед-инфо

-----------------

  • Научен работник и публицист, доктор по история. Председател е на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение “Асоциация на данъкоплатците в България”.

 


Радко Ханджиев

Радко Ханджиев