nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Завърши ли кризата в Гърция?

Европейските страни имаха явното желание да задържат Гърция в еврозоната. За целта, след дълги дискусии, те предвидиха финансова помощ за страната в размер на повече от 80 млрд. евро. До това решение се стигна след 17-часови дискусии, които завършиха с единодушие в Брюксел. Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с това решение „е налице готовност“ да се даде ход на третата помощна

програма „със сериозни реформи и финансово подпомагане“. Програмата е със срок 3 години и ще предостави на Гърция 82 – 86 млрд. евро. За евентуално опрощаване на гръцкия дълг не се казва нищо в момента.

 

Какво се очаква сега от Гърция:

 

Страната трябва да гласува законовите промени. Според Ангела Меркел реформите включват увеличаване на ДДС, преустройство на статистическите служби на Гърция и повишаване на възрастта за пенсиониране. Не се казва дали това повишаване е съобразено с предложението на премиера Ципрас. Премиерът каза във връзка с постигнатото споразумение, че се е борил твърдо с чуждестранните партньори и сега му предстои също твърда битка у дома, за да бъде прието така трудно постигнатото споразумение.

Наред с посочените по-горе реформи, Гърция трябва да приватизира  и части от държавната собственост. За целта ще бъде създаден приватизационен фонд,

 

който ще обхваща високостойностна гръцка собственост.

 

С продажбата й се предвиждат постъпления във фонда в размер на 50 млрд. евро.  37,5 млрд.евро от тях са предвидени за изплащане на дълговете, 12,5 млрд.евро са превидени за инвестиции. Фондът  ще се управлява от гръцкото правителство под наблюдението на ЕС.

Борсите реагираха веднага. Германският индекс DAX се повиши още в първите минути с 1,2%, френският  САС с 1,6%, Euro Stoxx 50, който обхваща 50-те най-големите акционни стойности – с 1,7%.

Предстои европейските финансови министри да започнат преговори още в понеделник след обяд, за да финансират гръцките банки, с оглед постигнатото споразумение.

След предполагаемото му положително гласуване в гръцкия парламент, то трябва да бъде гласувано и от парламентите на определени европейски държави, като Германия например. Ангела Меркел препоръча на Бундестага да го направи.

 

Изводи:

 

Гръцкият премиер беше наясно със стратегията на опонентите си.

- Той знаеше, че Гърция няма да бъде изхвърлена от еврозоната  и че причините за това са от икономически, финансов и геополитически характер и засягат целия континент.

- Ципрас прояви разбиране за затрудненията на европейските управници, които се стремяха да постигнат някакво реми, за авторитет, и той им помогна.

- Гръцкият премиер организира референдум, за да получи подкрепа за своята позиция от народа си, и за да покаже на партньорите си, че това е позицията на гръцкия народ, с която те трябва да се съобразяват.

- Ципрас беше наясно, че овехтялата машина наречена ЕС, може при най-малкото сътресение да се разпадне и затова при нея е силно развито чувството за самосъхранение.

- Ципрас вярваше в подкрепата на гръцкия народ и я получи. Невероярно, но и гръцката опозиция му засвидетелства своята подкрепа в парламента и той замина с висок дух за преговорите.

 

Няколко думи за гръцкия премиер.

 

Той постъпи много коректно и почтено по отношение на предшествалите го правителства. Той търсеше решение на проблема за дълга, но не отправи нападки към колегите си и не игра ролята на невинна жертва, която изплаща чужди грехове.

Той даде определени изборни обещания, но когато в хода на преговорите трябваше да направи определени компромиси, той питаше народа си в лицето на неговите избраници и дори организира референдум. Питам се, кои европейски ръководители, особено тези, които много говорят за демокрация, са постъпвали като Ципрас? Не виждам такива.

Ципрас подписа споразумение, което реално няма да бъде изпълнено. Някои финансисти и политици твърдят, че Гърция е получила до сега над 200 млрд. евро. Колко над двеста не казват. Други твърдят, че са 320 млрд. евро. Ципрас мълчи. Както той, така и опонентите му знаят, че този дълг и сега отпуснатите 80 млрд. евро са реално неизплатими. Отложени за дълги години напред, инфлацията ще ги изяде.

 

Другата част ще бъдат опростени.

 

Питат ме някои сънародници, защо давали на Гърция такива фантастични помощи. Това били и наши, български пари.  А не са ли наши пари безплатно даваните бази на американски войски, американските централи Марица 1 и 3, знаят ли питащите колко ни струват нашите военни контигенти в чужбина, които се бият за американски интереси, колко ни струват отказите от „Южен поток“, „Бургас Александруполис“, „Белене“, ембаргото наложено на Русия и нейното контраембарго, което ни разсипва?

Тези, питащите, знаят всичко това, но не смеят да проронят и дума.

Едно трябва да знаят: когато си избираш лакеи за управници, няма да получиш и едно евро помощ. На слугите тя не се полага.

 

Д-р Веселин СТОЯНОВ

в-к „България без граници“

 


Д-р Веселин Стоянов

Д-р Веселин Стоянов