nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Още да коремното претъркаляне...

Преди 28 години за една нощ БКП направи  истинско „коремно претъркаляне” и стана БСП... Резултатите от  общопартийния референдум при около 87 процента от участвалите 726 хиляди в него дадоха основание датата в началото на април 1990 г. да е рождена на новата социалистическа партия, която е регистрина на 10 април същата година.

     В същото време за  почти  три десетилетия пресметнете само колко подобни и много по-ефектни „коремни претъркаляния” направиха край БКП и БСП всички останали... Всички от СДС, НДСВ, ДПС, социалдемократи, ГЕРБ, патриоти, демократи... Дали съм точен не знам, но вероятно има и в момента  поне около четиристотин партии, партийки, съюзи, движения и коалиции... В това число сред тях са няколко комунистически, няколко демократически, земеделски, независими и напълно зависими политически субекти. Няма съмнение, че на всички маята им е от БКП, но доста от тях  предпочетоха да станат и антикомунистически по идеи и програми...От леви станаха десни, от русофилски настроени избраха поведение на ястреби и ястребчета... За какво друго да говорим освен за истинско коремно преобръщане на  лоста на демокрацията от страна на Александър Томов, Георги Първанов, Татяна Дончева, Румен Петков, Божидар Димитров, Елена Поптодорова, Страхил Ангелов, Александър Маринов, Бойко Борисов, Данаил Кирилов, Цецка Цачева, Спас Гърневски, Методи Андреев, Георги Марков, Тома Биков, Антон Тодоров, това са само част от участниците в коремното претъркаляне. На стената на успелите в това упражнение (не съм сигурен дори названието „коремно претъркаляне” е правилното?) могат да се изпишат няколко дузини знакови и популярни личности и имена,които продължават да са и телевизионни и медийни ментори в българската политика.

    Днес  малко прекалихме и в медиите с коментарите по повод неочакваното публично повдигане на лоста от страна на президента генерал Румен Радев, който направи  успешно своето упражнение и демонстрира завидна атлетичност, но ако трябва да обсъждаме претъркалянето на българските политици, преобръщайки се от партия в партия в партия, от коалиция в коалиция единствено от съображания за лична обществена сигурност, ще ни дойдат твърде - твърде в повече примерите и сравненията за видна и завидна политическа мускулатура и  подвижност...

 

Лозан ТАКЕВ


"Коремното" на президента смая политическите му противници