nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Превръща ли се България в "Простландия"

Имаме спешна нужда от индекс на глупостта

 

Нашата зимна приказка  2016-а се превърна в екшън по пешеходните пътеки. Летят висулки, размахват се боксове, има ранени, във Враца падна покойник. Да си младеж у нас е опасно. А да си на възраст - безнадеждно. Но това - за крими-хрониката.

Много по-притеснително е, че в цялата страна постепенно, но стабилно се утвърждава простотията. В град А петима загинаха след "свинска сватба". Пили отровен спирт, вместо ракия. В град Б имаше жертви и около 15 обгазени , заедно със спасителите, след като умници  почнали да режат газова бутилка. Един от коментаторите спомена, че в основата на произшествието е глупостта. На времето проф. Балевски казваше, че ако затворят в стая един българин с една стоманена топка, нашенецът ще почне да я чупи и троши.

 

Без ум, без цел, не и от слободия - просто на инат.

 

Приемаме, че диагнозата е за маргиналите, за неграмотните и за лишените от знания. Но само дни след тези новини, двамина станаха жертва на лавина. Посред нощ тръгнали за Витоша, пък искали и да си правят и селфита - авантюристи, жадни за силни усещания. Жалко, съболезнования на близките им. Аз не ги разбирам тази селфи и фейс-мания, да се снимаш винаги за самото снимане. Е, да речем, че е от възрастта. Но да не би пък герб-активистките, които с часове се притискаха буза до буза с Борисов пред камерите през януари и после "онези" публикуваха снимките им, да са много умни?

Във Враца се разбра, че при конфликтът на пешеходната пътека, когато загина Тодор, е имало много кандидат-оператори и само един спасител.

 

На това му се казва професионално воайорство.

 

 Всеки втори е оператор, а всеки трети в интернет е не просто писател, журналист, а даже и издател. Появи се нов вид медиен алкохолизъм у онези, които искат да снимат и да говорят пред фейс-публиката. Най-неприятно е в училищата, където родители бият учители и ученици, деца бият деца. Понякога последните се млатят само, за да направят екшън клипчета и да ги пуснат в мрежата. 

А в град С дванайсетгодишна роди дете. Тя най-много обича да скача на ластик и нарича бебето си Глупчо. Майката на майката още получава майчински за друго дете. Прословутите тризначки от Благоевград пък се смятат за национално богатство и искат общината и "народецът" да ги издържат. А ДПС, Доган и Пеевски да ги наемат за съветнички. Нищо чудно по усмотрение на някой партиен вожд и тях да ги засилят в политиката.

 

Че какво й е на Баракова в парламента?

 

Много си е на мястото даже. В Галиче разюздан кмет с едната ръка дава - екскурзии и помощи, с другата взема - земи общински, но и частни. Управлява по старата практика "со кротце, со благо и со малко кютек". Бабаит, силна ръка, господар. Разполага със собствен певец и собствена агитка, която го хвали, когато е нужно. Дори и да е минус 20 по Целзий.  И с разпасалия пояса си побойник син, кмет Цонко доскоро изглеждаше неуязвим. Знае си какви са законите, финтира ги и върви напред от партия в партия. За мнозина в селото Цонко е благодетел - избират си го с живковско мнозинство. Хората в страната обаче гледат какво става в далечното село и си казват - всички живеем в едно по-голямо Галиче. И не е като да не са прави.

Ами в Стрелча? Избирали го Евстатиев за кмет на областен град, за партиен лидер, за почетен гражданин, а сега ще го колят и бесят! Че и инсулт му докараха. Той може да е грешник, но и множеството не е в бяло, след като го е издигало

 

и търпяло толкова време в предните си позиции.  

 

Но все пак може ли да се твърди на едро, че цялата нация изпростява? Та нали юноши - математици и физици - се връщат в България, окичени с медали, и измиват периодично срама от челото ни? Макар да се говори, че неграмотността в територията гони 30 на сто. Тези дни една телевизия показа, че децата-герои на България - Марио и Мария, едва четат.

Съмнително е дали българите с право се гордеем, че имаме висок коефициент на интелигентност. Това  по-скоро  е било пропагандно клише. Крайно време е обаче да се направи специален индекс - коефициент на простотията - за да може именно там да се измерим. От нужда от самопознание.

 

Румяна БРАТОВАНОВА

Вестник „Златна възраст”


Румяна Братованова

Румяна Братованова