nabore.bg

Тежката дума

Команда в армията: Строй се! Преброй се!

Ужасно на факт - половината от запасната ни войска е зад граница

 

Изненадващо или не военната терминология зае трайно място в ежедневието ни. Мобилизация, командни пунктове, цели, ответен удар, ракети, танкове, самолети... И какво ли не още. Като пред война сме?!

Появата на няколко повиквателни предизвикаха паника сред населението. Вярно е, че

 

бяхме забравили що е то военен отчет

 

на запасните и резервистите. Колкото и близко да е Украйна, войната ни се вижда доста далеч. Скочихме дори, когато военните окръжия решиха да си свършат работата. Дали с такава страст ще вдигнем глас на недоволство, че половината от запасната ни армия е зад граница и едва ли е обхваната от същия ентусиазъм, с който нашите деди идваха от различни краища на света, за да се включат във войската по време на Балканските войни преди повече от столетие. Сигурно е, че няма да стане.

Ще цитирам един високопоставен български генерал, който е на служба и думите му не са изровени от историята. „Истинската лоялност не е да осигуриш условия и да приемеш бойни елементи. Истинската лоялност, съгласно Устава на НАТО, е да гарантираш способности, за да си в състояние на първо място

 

да гарантираш собствения си суверенитет

 

 и на второ – да допринесеш за суверенитета на другите, в случай на криза.” Какво правим ние? Мислим повече как и къде ще бъде разположен евентуалният команден център на НАТО, отколкото как да въоръжим и подготвим собствената си армия. Дали в района на Шабла или в центъра на София, няма кой знае какво значение за ракетния удар от гледна точка на разстоянието. Проблемът по-скоро е в ответния удар. С какво,

 

след като ликвидирахме ракетните войски?

 

 И в защитата. Да сте чули някой държавник да е говорил за купуване на нови зенитно-ракетни комплекси? Няма и да чуете, защото това не са магистрали, там няма еврофондове, т.е. далаверата е проблем.

Няма ги и хората. Сега военните окръжия ги броят. Само това не е достатъчно. Трябват пари за преподготовка. Във военния бюджет има само за заплати на действащите. До там сме я докарали. И нека не се стряскаме, когато ни извикат за справка. Ако продължаваме да настройваме обществото, ще изпаднем, дано не се случва, разбира се, в жалкото състояние на украинската армия.

 

Спирдон СПИРДОНОВ

 


Полковник Спирдон Спирдонов

Полковник Спирдон Спирдонов