nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Бай Кольо Гугов е признат за най-добър градинар на Силистра

Бай Кольо посрещна в Силистра звездата на тениса Мануела Малеева с хляб и сол

 

Искам да ви разкажа за един добър човек. Той се казва  Кольо Гугов. Роден е в с. Алеково, Силистренско, където завършва основното си образование. Бил е добър ученик и баща му го изпраща да учи в Русе в техникума за „Дървообработване и вътрешна архитектура”. Приятелите му го наричали „малкия архитект”. Работил е организационна работа в Силистра. Женен е за аптекарка, с Макоято с построяват жилище в нов квартал близо до река Дунав.

Преди 3 години Кольо като се пенсионирал решил да направи градинка в междублоковото пространство. Много боклуци изхвърлил. Направи ограда и много средства вложил, но не се отказал. Засадил много цветя. Има над 1000 луковици на зюмбюли, нарциси, лалета. Засадил много рози, хризантеми и всякакви летни цветя. Кольо Гугов живее на първия етаж и засадил под блока си много цветя. Казва, че това е офисът му. Тук всеки ден си пие кафето. Водата в Силистра е много скъпа, но Кольо полива цветята си. Всеки, който мине покрай него - му се радва. Всеки божи ден градинарят работи. Включва се в съревнованието на община Силистра за най-хубава градина на града и получава титлата „Най-добър градинар”, както и парична награда, с която да си закупи тор и семена.

Част от градинката, която стопанисва Кольо Гугов

 

Както каза един съсед за него - Кольо е много печен. Всички селски деца, които са отглеждани с любов към земята, са такива. Със съпругата си са отгледали две деца  с висше образование. Дъщеря му Живка е учителка по английски език и живее в България.Синът му Димитър от малък свири на гъдулка. Завършва средно образование в училище „Вапцаров” в Силистра, а после в Пловдив. За жалост от години живее във Франция. Има школа по гъдулка. Преди една година Гугов-младши направи концерт в Силистра. Семейството се радва и на четирима внуци. През ваканциите се радват на градината на дядо си и му помагат. Ако има такива хора като Кольо Гугов градът ни щеше да бъде още по-красив. Освен това той е организатор на много срещи. Това лято организира среща на бивши тенесисти – ветерани. Дойдоха много лекари и инженери. Кольо доведе и самата Мануела Малеева.

Да е жив и здрав още много години. Такива хора са солта на земята  Да бъдат благословени и техния живот, който не е минал напразно.

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра