nabore.bg

Тежката дума

Колко често посещавате тоалетната?

Съвременният начин живот, с характерните за него обездвижване, нездравословна храна, стрес и други неблагоприятни условия на средата, в която живеем може да предизвика редица здравословни проблеми. 

         Един от тях е запекът, за който трябва да се говори по-често, особено при възрастните хора. Тогава вероятността да се намери разрешение на проблема е много по-голяма.

Запекът е не само неприятно, а и сериозно заболяване, което може да доведе до апендицит, лош дъх в устата или мирис на тялото, обложен език, отпадналост, нарушено всмукване на веществата. Освен това  може да има отношение и към заболяване като рак на дебелото черво, в което се трупат отпадните продукти.

Много е важно  червата да се изпразват редовно.  Антигените и токсините на чревните бактерии и несмляната храна могат да допринесат за развитието на захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, кандидоза, улцерозен колит.

Запекът се проявява по различен начин. За много хора това означава рядко изхождане, за други е свързано с твърди изпражнения, затруднено изхождане (напрягане), или чувство за непълно изпразване след дефекация.

Броят на движенията на червата обикновено намалява с възрастта. Повечето възрастни имат изхождания между 3 и 21 пъти на седмица и това се счита за нормално. Най-често срещаният модел е едно изхождане на ден, но този модел се наблюдава в по-малко от половината от хората. Тежък запек се определя при по-малко от едно изпразване на червата на седмица.

Добре е да се внимава с приема на слабителни средства. Повечето от тях водят до зависимост или изтъняват чревните стени.

 Приемането на растителни фибри ограничава отрицателните странични действия на  лекарствените средства срещу запек. Индийският живовляк, познат като Псилиум, е най-меката и безвредна билка, осигуряваща редовното изпразване на червата. Ефектът не е мигновен и това е причината нормализирането на чревната флора да се осъществява по един напълно естествен начин. Първите резултати могат да настъпят след няколко дни или след няколко часа. Това зависи от индивидуалния проблем в организма. Подходящ е за дълготрайна употреба без да нарушава перисталтиката и да води до лениви черва. Действа меко и с натрупване, като не предизвиква неприятно усещане на болка и дискомфорт.

Поради липсата на странични ефекти, псилиумът се препоръчва пред всички останали разхлабителни. Фитопродуктът LaxaL (Лаксал) е с основна активна съставка органичен псилиум и е едно от най-безвредните и ефикасни средства за борба със запека. Препоръчително е да се взема с голяма чаша вода. Можете да намерите в аптеките и без рецепта.

 

www.botanic.cc