nabore.bg

България

Премиера: Представят книгата на Мерсия Макдермот за Димитър Благоев

Това е четвъртото „българско заглавие” на именитата британска авторка

 

В навечерието на 162-годишнината от рождението на Димитър Благоев-Дядото, литературният салон „Леге 10” представя новата книга на Мерсия Макдермот  „Ален мак самотен” (биография на Димитър Благоев). Книгата е дело на столичното издателство „Синева”.

Ето какво казва авторката Мерсия Макдермот за своя труд: „Написах „Ален мак самотен” за британските читатели с двойна цел – да им предоставя информация за историята на България, както и да подчертая някои аспекти на тактиката и стратегиите, възприети от партията на Благоев, които са свързани с настоящите проблеми на левицата и във Великобритания, и в други страни”. За страната ни авторката веднъж казва: „България не е нито богата, нито могъща държава, но тя е дала на света дарове, които се безценни: азбука, която е превърнала мрака в светлина за безброй милиони, както и съзвездие от герои и героини, които въплъщават най-доброто от човешката мисъл и човешки стремежи”.

Биографията на Димитър Благоев излиза в Англия през 2014 г. Тя е „четвъртото българско заглавие” на Макдермот, след книгите й за Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански.

Представянето на книгата ще стане с участието на Христо Георгиев, доцент Дмитър Генчев, актьора Валери Георгиев, историци, литератори и общественици.  

На 13 юни 2018 г. (сряда) от 18 часа заповядайте в зала „Димитър Благоев” в Софийския градски съвет на БСП на улица „Леге” 10 в столицата.

Вход – свободен.

 

www.nabore.bg

 


Корицата на изданието

Корицата на изданието

Авторката Мерсия Макдермот

Авторката Мерсия Макдермот