Докторе, защо?
- search
- Всички
В десятката: Киселото мляко гони диабета
Пробиотиците са живи микроорганизми, които влияят благоприятно върху човешкото здраве. Техни най-добри естествени източници са млечните храни /кисело мляко, айран, йогурт и др./. Днес няма съмнение,че пробиотиците засилват имунната защита и тонизират организма. Те подпомагат лечението на стрептококови, стафилококови, гъбични и други хронични инфекции. Изключително полезна е способността им да възстановяват нормалната чревна флора, която регулира храносмилането. За това се препоръчват след лечение с антибиотици.
Ползват се и като средство срещу разстройство с неясен произход или срещу затегнат стомах, както и за изцеление на някои видове кожни алергии и екземи. Пробиотиците участват в синтеза на важни витамини – В1, В2, В6 и В12, вит. К и др. Освен това забавят процесите на стареене. Те имат и противотуморен ефект. Неотдавна бе доказано, че при промяна на съотношението между микроорганизмите в червата може да се запази за по-дълго време добрата чувствителност на тъканите към хормона инсулин, който се отделя от задстомашната жлеза. Известно е, че намаляването на тази чувствителност е основна причина за появата на диабет от втори тип. Това е т.нар. „неинсулинозависим” диабет.
В момента швейцарски учени разработват програма за профилактика на този диабет чрез пробиотици.
Наборе.бг