nabore.bg

Свят широк

Новини от Изток: Как ще се пенсионират китайците?

Годините за придобиване на пенсия ще растат, държавата ще помага на възрастните предприемачи

   

Китай ще се опита да повиши пенсионната възраст прогресивно, гъвкаво и диференцирано, каза старши експерт на Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване, предаде Радио Китай.

Президентът на Китайската академия по трудови и социалноосигурителни науки към Министерството обясни пред агенция Синхуа, че в началото въвеждането на реформата ще бъде отлагано с няколко месеца всяка година или един месец на всеки няколко в началото. Пенсионната възраст няма да бъде повишена изведнъж, според експерта. Хората, които са близо до пенсионната възраст, ще трябва да забавят пенсионирането само с няколко месеца, обясни Дзин, добавяйки, че младите хора може би ще се наложи да работят няколко години повече.

Най-важната характеристика на реформата е, че ще позволи на гражданите да избират кога да се пенсионират, каза още той. Според Дзин повишаването на пенсионната възраст се нуждае от повече подкрепящи политики. 

В същото време реформата се сблъсква с предизвикателства като насърчаване на заетостта и предприемачеството при работниците на възраст и предлагането на повече субсидии за социално осигуряване на тези, които срещат затруднения при намирането на работа, подчерта още Дзин.

 

www.nabore.bg