nabore.bg

Докторе, защо?

Как да се справим с пролетната умора

 

2Нарушеният  баланс на организма и отслабването на имунната система се  дължи на  дългите  зимни  месеци. Липсата на  достатъчно слънчева енергия, липсата  на  движение, прекараните настинки и грипни епидемии ни водят  до натрупване на токсини в организма. През студените месеци метаболизмът  се забавя. През месеците март и април природата се събужда. Птичките пеят, дърветата разцъфват, а с идването на пролетта се чувстваме изморени и не  толкова  работоспособни. Пролетната умора си има своите  признаци –главоболие, отпадналост, безсъние, загубата  на доброто настроение и шеги. Промените в атмосферното налягане, редуване на лошо с хубаво време, магнитните бури, всичко ни влияе дискомфортно. Апатията и изтощението са  явен признак, че  тялото има  нужда от свежи храни, богати  на витамини и  минерали. Пролетната умора се крие във въздуха, това е физиологична норма. С по-честото отваряне на прозорците ние увеличаваме съдържанието на кислород в белите дробове. Уморяваме се от рязкото насищане с кислород в кръвта. 


Как да се преборим с пролетната умора? Какво е необходимо  да  знаем?
Консумирането  на  риба действа изключително тонизиращо на  тялото. Млечните продукти също. Задължително  е сутрин да обливаме тялото си с  топла и студена  вода. Движението е от голяма  важност. Всеки ден по 20 минути  бързо ходене премахва  чувството ни на умора и апатия. Спете поне  по 7-8 часа на денонощие.
Но не забравяйте, че понякога  умората придружена със значително  напълняване, ни подсказва за проблеми с щитовидната железа.
Ако  постоянно  чувствате сънливост и лошо настроение, причината за това може да е дефицит на желязо в организма.
 Помните ли, че на пролет у дома бабите и майки те ни започваха да правят  често  супа от коприва. Естественият ход на природата ни подсказва как да  започнем да се храним по-балансирано. Хапвайте богати на витамини храни: спанак, моркови,лук, коприва, гъби, ябълки, сурови ядки. При  по-изнервените хора препоръчвам чай от мащерка с лимон или сок от  целина.
Сменете  гардероба  си .Това което няма да носите, просто го махнете от дома си. Много ненужни вещи, които не употребявате и стоят от години  по  закачалките, носят  негативност.
Но въпреки умората намирайте време да се радвате на дребните неща и се  усмихвайте  по-често. Смехът и  разходките сред  природата липсват все  по-често в забързаното ни ежедневие.Източник:  bulgariasega.com