nabore.bg

Свят широк

Московските потайности: Къде е спал Василий Блажени?

Москва се слави с огромно количество православни храмове и манастири. Как са били строени те в миналато ? Има ли някаква древна методика при строителството, която се спазва и днес? На всички тези въпроси се опитва да отговори изследователската експедиция "Тайните на Москва", която работи в руската столица.

Според участниците в нея древните строители на храмове са се водили преди всичко от различни небесни знамения - именно по този начин са били избирани местата, където да се издигат православните църкви. Значение са имали

 

и подреждането на звездите,

 

и посоката в която е стояла Зорницата на небесния свод, и силуетите, които са могли да се видят в очертанията на облаците. Съществували са и различни земни знаци, подсказващи на хората - на някое неочаквано място разцъвтявало цвете с необичаен цвят. Веднага местото било определяно за свещено и се изкопавали основите на храма. Съществували и други знамения: така през ХVII век московският храм "Св. св. Борис и Глеб" бил издигнат на мястото, където свила гнездо бяла лястовица, а и отгледаните от нея лястовичета били съвсем бели. Това хората сметнали за истинско чудо.

Така било избрано и мястото за друг московски храм - той бил издигнат насред голямо блато,

 

което като по чудо, пресъхнало от само себе си.

 

Светите места били подсказани и от различни "озарени от Бога хора" - отшелници, юродиви, богомолци. Така според легендата храмът "Василий Блажени" бил издигнат на мястото, където където всяка вечер си лягал да спи юродивият Василий...

Мястото под храма, било под закрилата на този светец, на който бил посветен. Така княз Даниил Московски, син на Александър Невски, основал първия манастир в Москва в чест на своя ангел-хранител, преподобния Даниил Столпник. А мястото, където трябвало да започне строителството той видял в съня си.

Цар Фьодор Иванович издигнал Донския манастир там където неговата войска разбила нападението на татарския хан Кази Гирей. По време на битката воините били под закрилата на чудотворната икона на Донската Божия майка.

 

Наборе.бг


Московският храм

Московският храм "Василий Блажени"

Близък план на част от кулите на храма

Близък план на част от кулите на храма

Светите великомъченици московските князе Борис и Глеб

Светите великомъченици московските князе Борис и Глеб