nabore.bg

България

Заповядайте: Изложба в Столичната библиотека разказва за Париж

На 9 юли (понеделник) 2018 г. от 18.00 в галерия „София“ на Столичната библиотека на площад „Славейков” ще се открие изложбата „Разкажи ми Париж“.

„Разкажи ми Париж“ представя творчеството на Ване и Кристи, българо-френски художници, тяхната борба за изкуството и за сближаване на българската и френската култури.

Парижката им история се заражда още през 60-те години, когато Ване, родена в София, се влюбва във френския език и осъществява своята първа самостоятелна изложба, ставайки известна като „Ваня—детето чудо“.

„Неродена мома“, „Свят на движение и радост“, „Да уловиш прекрасното“ са заглавия на статии в българската преса, вдъхновени от нейната живопис, които се пазят и до днес в Националната библиотека в София.

Френският език и интересът ѝ към изкуството я отвеждат в Париж, където се ражда Кристи. Израснала в подножието на Монмартър, тя също изгражда своето творчество и двете, майка и дъщеря, създават асоциацията „Paris-Vanet-Art“ през 2013 година.

Художествените им търсения прерастват в защита на човешките ценности и солидарност. Изявите им се превръщат в мост между двете култури, а творчеството им в средство за сближаване между хората. Не само изложби, ателиета по рисуване и живопис, но и ателиета по кирилица предлага “Paris-Vanet-Art” на френската публика. Платната „Свободата да бъдеш“, „Когато човекът става човек“, „Просвещение“, „Раждане“, „Постоянна енергия“ на Кристи са послания към света.

„Разкажи ми Париж“ е символ на приемствеността на една борба за светли стойности в живота, които всеки човек трябва да съхранява и предава на поколенията. Изложбата може да бъде посетена от 9 до 27 юли 2018 г. в зала „София“ при Столичната библиотека.

Ето и други начини за контакти и допълнителна информация: https://vanetchristy2018.blogspot.fr/p/chargement-en-cours.html

Facebook страници: @ParisVanetArt ; @ChristineTzekovaChristy

 

www.nabore.bg