nabore.bg

България

Изложба в София: Бяло и крехко като хартия

До 12 юни можете да видите нестандартната изложба „Бяло, бяло, бяло” в рамките на София-Хартиен Арт Фест-2016. Откриване ще бъде на 12 май, четвъртък, 18.30 ч. в Софийската градска художествена галерия - ул. „Ген. Йосиф В. Гурко” 1, телефон 02 987-21-81, http://sghg.bg

За шести път в различни галерии на София се представя изкуството на творби от хартия. Тази година фестивалът ще премине под мотото „Трансформация в хартия”.

Изложбата в СГХГ показва произведения от хартия на български и чужди автори, обединили своите усилия около идеята за белия цвят като носител на пластични ефекти, естетически внушения и духовни послания.

Хартията е любим материал за много творци, които намират в нея изключително разнообразни възможности за израз. Многобройни техники и начини на третиране могат да й придадат пластичност, обеми или движение. Хартията е крехка, уязвима и нежна, но също така и груба, жилава, твърда. Многопластова или прозрачна, с различна фактура, релеф или форма, тя създава неизчерпаемо разнообразие от структури, пространства и състояния.

Белият цвят, символ на чистота, духовност и съвършенство, е особено изразителен за спецификата на хартията. Като контраст със сложните и напрегнати отношения в съвременния свят, експозицията въвежда зрителя в един свят на ефирна  тишина, на изящна игра, съзерцание и духовно осмисляне.

Сред участниците в изложбата са Анджиола Чърчил, Маргарета Манервик, Джими Пуули, Аяко Абе Милър, Даниела Тодорова, Йошио Хасегава,  Валентин Балев, Yuko Nishimura, Ина Дамянова, Рагхилдур Стефансдотир, Рената Гирлеро и Атанас Михалчев.

В рамките на изложбата са предвидени лекция на Галина Герасимова на 19 май, видеолекция за магията на театър БУДО и пърформанс на 25 май.

        

Наборе.бг

 


Част от експонатите в изложбата

Част от експонатите в изложбата