nabore.bg

България

100-годишнина: Изложба на художника Христо Бабеков в родното му Карлово

Художникът от Карлово Христо Бабеков

 

По повод вековната годишнина от рождението на художника Христо Бабеков, в градската художествена галерия на Карлово бе открита изложба на цялостното творчество на именития карловски художник Христо Бабиков.Негови картини са показани за ценителите на това изкуство и имаха възможност да се полюбуват от личния фонд на дъщеря му Гергана Бабекова и фонда на галерията. Кратко слово за художника каза Димитър Рашков, а неговата дъщеря говори за дейността и изкуството му.

Момент от откриването на изложбата

 

Христо Бабеков е една доста интересна фигура - след първоначалното си образование получено в родния град Карлово, той продължава да учи.  Завършва института по изобразително изкуство в тогавашния Ленинград (днес Санкт Петербург, Русия). Благодарение на ентусиазма му са открити художествени училища в Пловдив, Смолян, Казанлък, Троян и други населени места в страната. Така са издирени доста даровити деца, които той и екипа му да обучават.

Една от картините на Бабеков, показана в изложбата

 

Творбите на Бабеков могат да се видят в доста частни колекции. Участва също така в много художествени изложби, както в страната, а така също и в чужбина.

Гергана Бабекова, дъщерята на художника

 

На откриването на изложбата за доброто настроение в галерията, допринесоха стиховете на местна поетеса и на гост китарист с песни за България, които бяха подети и от присъстващите. Виртуално взе участие и един от първите му ученици - архитект Иван Стефанов.

 

Стефан ГЕНОВ, Карлово