nabore.bg

Дом и двор

Идеи за всеки ден: Малки трикове на всяка къщовница

  • Не посолявайте месото преди готвене – солта предизвиква преждевременно отделяне на соковете му, а това понижава вкусовите му качества.
  • Искате ли да получите повече каймак от млякото, затоплете го (пръстът ви да издържа на топлината му), а след това го изстудете бързо, като натопите съда в тенджера със студена вода. Сменяйте постоянно водата в тенджерата, за да поддържате студенината.
  • Миризмата на чесън от ръцете си можете най-лесно да отстраните, ако ги изтъркате с магданоз или сода бикарбонат. След това ги измийте със сапун и вода и ги намажете с крем.
  • Вареното месо ще бъде по-меко и вкусно ако във водата, в която го варите, прибавите 1 супена лъжица слаб винен оцет.
  • Когато усетите, че речната риба мирише на тиня, неприятната миризма ще отстраните, ако преди да я сложите да се пече или пържи, сипете в устата на всяка риба по малко оцет. След това подръжте за малко наклонена, за да може оцетът да се стече до опашката.
  • ·* Ако ви е останал сварен ориз, можете да го подгреете лесно по следния начин: сложете го в голямо парче алуминиево фолио, прибавете няколко бучки масло, загърнете го като пакет и пъхнете за 10 минути в умерена фурна. Така той ще стане и по-вкусен. 
  • Когато приготвяте ябълков сладкиш, посипете настъргания плод с малко грис или със ситно натрошени бисквити. Така десертът няма да стане воднист и ще се изпече добре.
  • Ако питата, която печете се е залепила за дъното на тавата, за да я извадите потопете тавата за 2-3 минути в гореща вода.

 

Наборе.бг