nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

И на 87 години бай Тодор живее с песента

Когато гласът му немее, тогава духът и сърцето му пеят. Това е Тодор Стефанов Стефанов от с.Арбанаси . Роден във Велико Търново на 7.06.1931г. в работническо семейство, където всички обичали песента. Гордеел се с баща си, когото лично цар Борис наградил с орден за храброст, заради спасяването на давещи се войници в река Янтра.

     От малък Тодор пеел и за това енорийския свещеник разговарял с майка му да го изпрати в духовната семинария. Такъв хубав глас небивало да остане нечут, но той завършва Икономическия техникум, а след него и  Висшият институт за народно стопанство в Варна. Песента и тук го следвала,защото започнал да пее в студентския  хор”Иван Нивянин”.След завършване на образованието си работи в родния си град като финансов ревизор, началник планов отдел във „ВиК”, главен специалист в Окръжния съвет, а после продължава в общината.

При пенсионирането му през 1991 г. кметът на с.Арбанаси г-н Георгиев е написал за бай Тодор: „Навсякъде където е работил е бил трудолюбив, отзивчив и е изпълнявал отлично работата в областта на финансите, бил е за пример, помагал на колегите си в общината”.

Тодор обичал да пее и бил душата на всяка приятелска сбирка. Животът му обаче съвсем не бил гладък .Едва на 33 години загубил любимата си съпруга, която след кратко боледуване оставила 2 деца - момче на 4 години и момиче на 8 месеца. След 3 години се оженил повторно и със съпругата си отглеждат и изучават децата.

Днес дъщерята е професор филолог, а синът - икономист. След пенсионирането си Тодор Стефанов заживява в Арбанаси. Включва се активно в обществения живот .Той е един от създателите на пенсионерския клуб, работи в читалището „Иларион Драгостинов”, солист е на вокалната група за стари градски песни. В групата е от 10 години. Наградите за големия му талант сами идват – отличие на Общинския песенен празник в Дебелец, първа и втора награда в общинския празник „Цветница”, на фестивала „Шуменски вечери”, в конкурса „Ямболска песен”, „Мара врачанска”, „От небето идва любовта”, „Спомени в песни” и др. – все първи, втори и трети награди....

Подкрепя го в живота и го дарява със своята обич Гинка Стефанова, председател на пенсионерския клуб в с.Арбанаси, заслужил учител и бивш директор на две училища. Тя е почетен гражданин на Велико Търново за 2016 г. Тя с гордост казва, че без подкрепата на Тодор не би могла да се отдаде на учениците и училищната дейност.

Честит 87-годишен рожден ден, приятелю! Приятел на който очите му греят, усмивката му заразява и живецът за това е песента!

 

Цанка ОДАДЖИЙСКА, с. Арбанаси, Великотърновско


Тодор Стефанов от Арбанаси

Тодор Стефанов от Арбанаси

Бай Тодор (вляво) на сцената на един от многобройните фестивали, в които е участвал

Бай Тодор (вляво) на сцената на един от многобройните фестивали, в които е участвал