nabore.bg

Свят широк

Любопитната история на вещите: Хърватите дали вратовръзката на Европа

Още в древния Египет, поданиците на фараона са връзвали на шията си парче плат, което стигало до нивото на раменете, и било белег

на социалния статус на човека.

Любопитно е, че всички войници в  известната ‘теракотена армия’, която е открита в  гробницата на китайския император Ши Хуанг Ти, носят на вратовете си  шалчета, подобни на вратовръзки.

На колоната на император Траян пък са изобразени  над 2500  фигури,  на които ясно се виждат поне три различни модела  вратовръзки.  Някои от тях са  подобни на днешните, други са като шалчета около врата, а трети са като кърпички, завързани на възел, подобно на каубоите.

За разпространението на вратовръзките в Европа заслуга имат хърватите. През 1660 година, полк от малката държава (която по това време е част от Австро-Унгарската империя) посещава Париж.  “Кралят Слънце” особено харесал копринените кърпи, които офицерите носели около врата си и решил да въведе тази мода. Вратовръзките станали толкова модерни, че скоро преминали през Ламанша  и достигнали до Англия. Вратовръзките били наречени cravat - тази дума произлиза от ‘croat’ (хърватин на английски).

Модният аксесоар завладял  целия свят през 19-ти век. Постепенно вратовръзката приема по-проста и универсална форма. Прието било да се увива  само един път около врата и да се връзва с един възел.

След Втората световна война аксесоарът продължава да се смята за атрибут на богатите и управляващите.  Ето защо през 1968 година по време на студентските вълнения във Франция, вратовръзките са горени като  символ на буржоазията...

 

Наборе.бг