nabore.bg

България

Изложба: Гостува ни чешката фотографка Бара Прашилова

На 9 юни от 16 часа в галерия Фотосинтезис (бул. „Васил Левски“ 57, София) ще има лекция на фотографката от Чехия Бара Прашилова. Лекцията ще бъде на английски език.

И отново на 9 юни в 18 часа, заповядайте на откриването на изложбата й CIRCLES в Чешкия център в София (ул. „Г. С. Раковски“ 100). Събитията се организират от Чешкия център съвместно с  Посолството на Чешката република в София и са включена в програмата на Месеца на фотографията.

Ето какво разказва Бара Прошилова за своите фотографии: „В моя фотографски цикъл, преведен на езика на символите и метафорите, се редуват изображения на жени в различни етапи от детството и зрелостта, в пълно, непълно или никакво партньорство, в позицията на дъщеря, сестра или майка, в ролята на жертва или безкомпромисна героиня, жена, която е подценявана или точно обратното - образно или буквално преекспонирана от обществото. Целта на моя цикъл Circles не е да възпитава или да налага мнение. По-скоро бих искала да насърча да сме искрени към самите себе си, а тази искреност може да предизвика смях и ирония. Способни ли сме да се самонаблюдаваме, как отделните образи резонират в нас, какво и защо ни дразни? Умеем ли да се вгледаме дълбоко в себе си и да изследваме какъв е произходът на нашите емоции? Дали точно образите, с които вътрешно се индентифицираме или негативните реакции към тях, са тези, които ни водят към вътрешен, емоционален и социален баланс." 

Бара Прашилова (Bára Prášilová) е визуален артист с интереси към фотографията и филма. Нейните сюрреалистичи и многопластови снимки и късометражни филми балансират между прецизната красота и обезпокоителната символика. Те са резултат от внимателното планиране и взискателен процес при изработката на реквизитите, които често са част от фотографските инсталации, представени в Чехия и чужбина.

През 2009 г. и 2011 г. тя става „Фотограф на годината” (наградата Czech Grand Design). През 2014 г. печели престижната награда Hasselblad Master и от същата година е част от журито в този конкурс. Освен с авторски творби, Бара Прашилова се ангажира с поръчки, които носят нейния отличителен почерк. Кампанията, която прави за Народния театър в Прага, както и първият й режисьорски дебют за Tanec Praha, са оценени от престижното жури в Ню Йорк и тя получава бронзова награда Clio Awards.

 

www.nabore.bg