nabore.bg

Лични драми

При корените: Голям е Тушевият род от село Димча

Църквата в село Димча

 

Прочетох в пенсионерски вестник статията „Известна адвокатка консултира безплатно хората от село Димча”. Селото е в община Павликени, Област Велико Търново. С голямо удоволствие и радост я прочетох. Това е родното село на моята майка Евангелия Иванова Тушева, от много известна фамилия в Димча.

Прадядо ми Йордан е от Софийско, но нямали достатъчно земя за синовете му и решил да потърси щастието в района на Павликени. От там потеглят с каруци натоварени с децата и багажа, а те със стадата овце. Спрели на една поляна до Павликени и тръгнал дядо Йордан по селата – Бяла Черква, Росица, Сухин дол, Горско Сливово, Върбовка и харесал Димча, че има гори, поляни, много чешми и голяма мера. Хората ги посрещнали много любезно, дали им дворни места на края на селото и си направили 3 къщи. Синовете му са Павел, Иван и Серафим, и брат му със семейството му. Оземлили ги със земя, закупили една гора и лозя. Предимно се занимавали с овцевъдство, продавали мляко, сирене и вълна. Станал голям Тушевият род.

Днес от тях живеят в Габрово, Севлиево, Търново, Павликени, Шумен, Русе, София, Силистра и на много други места. Прочутият род се гордеят с проф. д-р Кирил Драганов и починалия професор от Русенския университет Иван Парашкевов. Вуйчо ми Серафим свирел на кларнет и бил диригент на музиката, и председател на ТКЗС. Единият му син бил доктор, а другият офицер, а най-малкият - голям музикант в Севлиево. В рода има учители – Ганка, Стефка, Йорданка и Серафим. Техните деца и внуци са инженери. Вуйчо Стефан е бил футболист, ловец и музикант, свирил на флигорна и до смъртта си бе домакин на отбора по футбол. Погребаха го с големи почести и в гроба му поставиха топка. Другият ми вуйчо Пъшо беше голям активист и неговият син Иван беше летец.

   Искам да се възвърне старата слава на Димча.

   Радвам се, че такава известна личност е избрала моето село. Поздравявам адвокатката Нина Ламбова, че прави такъв жест за тях. Къщата, която е избрала е чудесна, но и всички къщи са такива. Бъдете сигурна, че ще живеете сигурно и спокойно. Дано и други известни личности си закупят къщи. На адвокатката Ламбова желая успех в работата и да върви все напред и нагоре.

Много поздрави на всички от обичното ми село.

 

 Йорданка ЖЕКОВА, Силистра