nabore.bg

Свят широк

При отличниците: Германската пенсия - по-висока, но пак недостатъчна

От тази година правителството реши да увеличи парите за старост на 20 милиона възрастни хора във федералната република средно с 5%

 

Досега средната пенсия при мъжете в Германия бе малко над 1000 евро, а при жените – под 800 евро. Скоро пенсиите ще нараснат съществено. Но и това няма да реши проблемите на бъдещите пенсионери.

От средата на 2016 германските пенсионери ще получават по-високи пенсии - в западните провинции те ще нараснат с 4,25%, а в източните - с 5,95%. Това е най-голямото увеличение за последните 23 години. Този щедър жест от страна на правителството бе възможен благодарение на благоприятната икономическа ситуация в страната и най-вече благодарение на ниската безработица и растящите заплати при наемните работници. Увеличението на пенсиите няма да натовари ни най-малко държавния бюджет, то ще се изплати от касите на пенсионното осигуряване. Другата добра новина е, че вноските, плащани от самите работници, няма да нараснат.

Пенсионерите в Германия в момента са около 20,6 милиона. Средната месечна пенсия при мъжете в края на 2014 година е възлизала на 1013 евро, а на жените – 762 евро. Разликата се дължи на заплатите, които са получавали германците и германките в трудоспособна възраст. И тъй като жените по принцип печелят по-малко от мъжете, а и в Германия има относително висок дял домакини, поради което на практика нямат собствен доход или пък работят на непълен работен ден, вноските им за пенсионно осигуряване са съответно по-ниски. Това директно се отразява и на пенсиите. Съществуват различни механизми, които компенсират това неравенство, но само донякъде.

Не се ли радват германците?

Странното е, че възторжените реакции, каквито можеха да се очакват след новината за повишението на пенсиите, така и не дойдоха. Работата е там, че всичко това се случва в разгара на една нова дискусия за германската пенсионна система и нейното бъдеще. В хода на тази дискусия в медиите бяха изнесени немалко тревожни факти, които предричат системен проблем. Ако бъдещите пенсионери са се зарадвали на новината, то сред работещите германци тя предизвиква по-скоро безпокойство, както и сред някои експертни и политически кръгове.

Неотдавна обществено-правната телевизия WDR разпространи информация, според която всеки втори жител на страната, който ще стане пенсионер след 2030-та, ще получава пенсия, която няма да надвишава екзистенц-минимума. За хората, които са работили средно по 40 години и са плащали пенсионни осигуровки, подобна перспектива не е никак привлекателна.

Основната причина за тази ситуация е проведената през 2001 пенсионна реформа, която значително намали ролята на държавата в системата на пенсионното осигуряване. Вместо това Германия започна да предлага финансови стимули за онези, които решат да влагат средства в допълнителна, частна пенсионна осигуровка.

През изминалите 15 години обаче стана ясно, че нископлатените слоеве от населението, които вероятно ще взимат минимална пенсия, така и не са в състояние да заделят средства за частно пенсионно осигуряване. В хода на тази дискусия в Германия отново се заговори за необходимостта от реформиране на пенсионната система.

Широко критикуваната реформа обаче все пак не е основната слабост на системата. Експертите в страната са единодушни, че най-големият проблем е намаляващият брой на трудово заетите, а оттам и все по-малкото постъпления в пенсионните каси при същевременно повишаващ се брой на пенсионерите. И тъй като демографската структура на германското общество трудно може да бъде променена, експертите предлагат различни алтернативни пътища и решения.

Как да се реши проблемът в бъдеще?

Един от вариантите е да се повиши възрастта за пенсиониране. В днешна Германия мъжете и жените излизат в пенсия на 65 години, но е предвидено до 2029 пенсионната възраст плавно да се повиши до 67 години. Само че това повишение вече е заложено в разчетите на пенсионните каси и още отсега е видно, че ако не се промени нещо в германското общество, и тази промяна ще се окаже недостатъчна. Затова експерти на Християндемократическия съюз предложиха докъм 2100 година в пенсия да се излиза чак на 70 годишна възраст.

Има и други предположения за реформа – например да се повиши размерът на пенсионните осигуровки, които внасят работещите в Германия, или пък да се повиши държавното дотиране на пенсионните каси. Министърката на труда Андреа Налес, която отговаря и за пенсиите, също заяви, че трябва да се предприемат мерки в тази сфера. Тя все още не е описала плановете си конкретно, но категорично заяви, че е строго против повишаването на пенсионната възраст над 67 години. "Този вариант не подлежи на обсъждане", заяви тя.

В различни телевизионни предавания Налес подчерта, че германската пенсионна система си остава стабилна. По данни на пенсионно-осигурителни каси, общият им финансов резерв в края на 2014 година е възлизал на 35 милиарда евро. Това би било достатъчно, за да се изплащат всички пенсии в страната в течение на 2 месеца, дори ако в системата не постъпват никакви свежи пари.

 

Дойче веле