nabore.bg

България

Генерал Тодор Бояджиев издаде "Изповед на шпионина", премиерата е на 23 февруари

Нашата разведка отказала оферта на мафията в Ню Йорк

 

„Изповед на шпионина“ е заглавието на новата книга на ген. Тодор Бояджиев – разузнавач, първият главен секретар на МВР след промяната през 1989 г., депутат във Великото народно събрание и 39-ия парламент, автор на „Разузнаването“, „Човекът – шпионинът Ким Филби в спомените на генерал Тодор Бояджиев“, “Разузнаването като занаят”, „Разговори за разузнаването“, „Тайните операции, които промениха света” („Лиоте“ Разцепващ фактор“ „Голгота“) и двутомника “Наръчник на шпионина”.

Както подсказва заглавието, „Изповед на шпионина“ съдържа редица автобиографични моменти. В нея намират място и интервюта, които разузнавачът е давал през годините, поглед върху редица важни операции на българското и световното разузнаване, политически събития като реформите в МВР и службите след 1989 г., пожара на Партийния дом и др. Според самия автор книгата съдържа „мемоари, становища, оценки“. Бихме добавили – спомени и оценки, които обхващат повече от цяло столетие – от живота на войводата от ВМОРО Лефтер Мечев, негов дядо, до последните световни политически събития, вещаещи нова Студена война.

„От нищо не се срамувам и от нищо не се отказвам“, пише ген. Бояджиев в предговора на осмата си книга, посветена на разузнаването.

Авторът и на широко известния вече лозунг „Разузнавачи от всички страни, обединявайте си“ е роден на 10 октомври 1939 г. Завършва радиоинженерство през 1963 г. и в същата година постъпва на работа в Четвърто техническо управление на Държавна сигурност. По-късно е преназначен към Научно-техническото разузнаване на Първо управление на ДС.

От 1967 до 1972 г. работи под прикритие на заместник-търговски представител в Ню Йорк, където успява да вербува чужди граждани за нуждите на научно-техническото разузнаване (НТР) на България. През 1977 г. заминава за втори мандат в САЩ, този път под прикритието на съветник в представителството на страната ни в ООН. След завръщането си през 1981 г. е назначен за заместник-началник на Първо главно управление на ДС. На 7 февруари 1990 г. е назначен за началник на Централното информационно-организационно управление, но остава на поста само един месец до 29 март 1990 г., когато става първия главен секретар на МВР. На 12 май 1992 г. напуска системата. Създава и оглавява асоциацията „Български евроатлантически разузнавателен форум“ (БЕРФ).

Поредната му книга не е само увлекателен разказ, който заради потапянето в шпионската тема пали въображението, но и анализ на политически събития и извор на познания за механизмите, които движат политиката. Обемът е респектиращ – близо 550 страници.

„Изповед на шпионина“ излиза с клеймото на „Сиела“. Премиерата е на 23 февруари, в навечерието на Тодоровден, в Централния военен клуб в София.

 

www.epicenter.bg

 


Генерал Тодор Бояджиев

Генерал Тодор Бояджиев

Корицата на новата книга на генерала

Корицата на новата книга на генерала