nabore.bg

България

Галерия-ателие „Дечко Узунов” пак отваря врати на 26 октомври

С изложбата "ДИАЛОЗИ В АТЕЛИЕТО" по програма "Памет" галерия "Дечко Узунов" ще отвори врати на 26 октомври 2021 г., сряда. с вернисаж от 17.00 до 19.00 часа. Адресът на галерията е:  бул. „Драган Цанков“ 24, ж.к. Изгрев, София, а телефонът – 02/963 0856.

Повече от десетилетие художественото ателие на един от големите български творци и интелектуалци – Дечко Узунов, не е достъпно за публика. От октомври, 2021 г. почитателите на изкуството вече имат възможност да се докоснат до света на художника, до атмосферата, в която е творил и да почувстват вдъхновението му. В ателието Дечко Узунов е прекарал последните години от живота си. Полупразните бои, изсъхналите четки и палитри, стативът, недовършените скици и рисунки, за които не е останало време, различните мебели, вещи, книги, музикални инструменти, екзотични предмети от далечни страни, които са били скъпи за Дечко Узунов, разкриват този свят. Всеки, който пожелае, може да види и недовършеното произведение „Чернобил“, което той рисува малко преди да приключи жизненият му път.

"Автопортрет със светци", 1981, художествена галерия „Дечко Узунов”

 

Темата за пространствата, в които твори Дечко Узунов, е разгърната в изложбата „Дечко Узунов. Диалози в изкуството“, представена в галерията към ателието. От детайлни портрети, през натюрморти и фигурални композиции, подбраните произведения подсказват или директно показват места, които авторът е избирал, за да рисува. Интериорът на ателието присъства в много от тях и по този начин ни разкрива значението му като място за изява. През годините преподавателските и дипломатическите занимания на Узунов превръщат това пространство и в мястото, където личната среда е в баланс със социалните ангажименти. „Портрет на Виолета Стайнова“, „Интериор“, „Натюрморт с антична глава“ и „Голо тяло“ са само една част от творбите, които могат да бъдат разгледани в изложбата.

"Голо тяло", 70-те г. на ХХ в., художествена галерия „Дечко Узунов”

 

Различните интериори на ателиета, образите на моделите, предметите, плодовете, цветята разкриват размислите и чувствата на твореца. Те вдъхват усещане за ценностите в света на художника и на неговото изкуство. Вглеждането му през прозореца и пресъздаването на колоритни градски и морски пейзажи вдъхват усещане за безкрайност. Произведенията, представящи моделите в ателието, разказват за множеството диалози, които приживе авторът води със себе си и със своите учениците. Диалози за личното и светското – и не на последно място за изкуството и реалността.

"Интериор", 40-те г. на ХХ в., художествена галерия „Дечко Узунов”

 

В настоящата експозиция са представени произведения от фонда на Художествена галерия „Дечко Узунов“, колекциите на Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, Художествена галерия – Казанлък и частни колекции.

"Цветя", 40-те г. на ХХ в., художествена галерия „Дечко Узунов”

 

Важно: Желаещите да посетят експозицията след частичното преустройство на галерията - музей трябва да представят сертификат за ваксинация, PCR или бърз антигенен тест.

 

www.nabore.bg