nabore.bg

Архивите са живи

Стадионът на спомените: Гацо Стоянов – легендата на смеха

Футболният чешит: Стоичков не разбира от футбол, тази игра не му е ясна

 

Гаврил Стоянов-Гацо (1929-2005) е една от легендите на ЦСКА. Но когато феновете и приятелите му се връщат към спомените за него, никога не говорят за десетте му титли или за мачовете му в националния отбор. Гацо остава в сърцата и душите на хората с огромното си чувство за хумор и със стотиците ситуации, които заслужават не само да бъдат описани, но и филмирани. Едно е сигурно – Гацо, който беше пожизнен съветник на Иван Славков-Батето, нещо като футболен Санчо Панса, винаги караше хората около себе си

 

да се превиват от смях.

 

„Имаше самочувствие не за едно, а за две ЦСКА-та”, спомня си треньор номер едно Димитър Пенев. И наистина Гацо сечеше опонентите си като зелки. За всеки намираше по някоя дума пиперлия.

Заканваше се да живее минимум 100 години, за да погребе всичките си душмани на разноски на футболния съюз и да харчи максимално дълго двете си пенсии за ужас на републиканския бюджет.

Особено значими са изявите на Гацо по време на футболни конгреси. На един такъв форум

 

Христо Стоичков ги разтървава

 

с бившия му съотборник и приятел Иван Колев да не се стигне до кръв край трибуната. „Много си нисък, бе Иване. Много, нисък и малък, за да се мериш с мен. Ти без високи токчета не излизаш. А я ме виж мене, хубав, прав, красив, интелигентен!” На друг конгрес ченето на ветерана падна, докато държеше поредната реч на трибуната. А той го вдигна и продължи изобличителното слово.  
Именно Гацо Стоянов

 

вкарва Иван Славков във футболния съюз.

 

Разбива президента и фаворит Христо Данов със спомени как брокерът му поднасял питателна супа-топчета в Пловдив. И обръща гласуването!
Ако си му враг, Гацо те е направил на таратор. Само да му се изпречиш на пътя. Най-много от словесните му шамари страда Иван Колев, с когото са заедно до края. „Ването не е лошо момче, ама му е малко акълът. Вкарваше много голове, защото бате Гацо му подаваше топката

 

като по конец.

 

За мен е вторият ни футболист за всички времена. Щеше да е № 1, ако не хойкаше. Навремето въведе френската любов в България. Той ни отвори за нея!”

И Стефан Софиянски попада под обстрела на Гацо, когато се кандидатира за президент на БФС и стана конкурент на Иван Славков. „Дойде като гащат петел да сваля Славков. Аз му викам: „Стефане, къде си тръгнал, бе? Губиш, момче младо.” И получи 40 гласа от 400. Тръгна си като посран. Получи шок. Не можа да намери изхода.
Щеше да си удари главата в стената. Влезе със 100 слуги. А излезе сам. После го емна правосъдието”, обичаше да разказва Гацо.
А ето и част от

 

шедьоврите на Гацо,

 

така, както са останали в протоколите и вестникарските колони:

* Исландците са дърводелци. Жалко, че не викнах някой исландски национал да ми поправи шесткрилния гардероб.

* Орманджиев, Балевски, Касабов и Леков са влечуги. Орманджиев се дупи на всеки, който е на власт. Касабов и Балевски след избора се извъртяха. Заявих, че са недостойни люде. Влечуги. Перекендета.

* Симеон Сакскобургготски продаваше сирене. Когато играехме в Испания, не можеше да припари до нас. Обаче видях магазините му за сирене в Мадрид. Тогава той продаваше сирене. Това му беше бизнесът.

* Любо Пенев ме изложи. Навремето помогнах на Любо да стане президент на ЦСКА. Но се оказа, че главата му е още зелена.

* Стоичков не разбира от футбол. Никога няма да стане треньор. Стоичков е най-слабият селекционер на България. За 60 години във футбола по-лош не съм виждал. Предложих да го уволнят по некадърност. Тая игра не му е ясна. Той е едно голямо плюшено перде. Такива си купувахме от Полша, понеже там са евтини. Стоичков така целуна Боби Михайлов, че чак му вкара език. Щеше да му отхапе сливиците. Тропоса се до него от самото начало. А се мазнеше на Иван Славков да не го уволни.

* Лечков бил гениалният плешивец. Че е плешив, плешив е. Но какво му е гениалното? Това е средняк, който игра с големи футболисти. По мое време в ЦСКА щеше да ми е резерва. Той може да се реализира само като овчар. Кмет на Сливен е станал с циганите. Давал им пари и кебапчета да го изберат. Няма ли вкъщи огледало да се види каква маймуна е у главата? Той първо не е приятен като муцуна.

* Трифон Иванов вече е бензинджия. Там се развива добре.

 * Наско Сираков е властолюбиво човече. Но му липсват качества да дава акъл. В началото Наско беше дърводелец. После започна един бавен растеж и стана приличен футболист. Неговият характер му пречи да го обичат повече хора. Ако аз го пазя, няма да види топката.

* Посъветвах Иван Славков да отворим магазин за мозъци на Женския пазар. Той отговори, че това е добра идея. А аз му казах: „Няма да правим месарница. И ти си умен, и аз съм умен. Ще продаваме акъл на хората!


Наборе.бг


Гацо (в средата) със свои колеги от армейския отбор

Гацо (в средата) със свои колеги от армейския отбор

Съставът на ЦСКА с Гацо Стоянов, който през 1953 г. спечели шампионската титла

Съставът на ЦСКА с Гацо Стоянов, който през 1953 г. спечели шампионската титла

Иван Славков-Батето спечели шефското място във футболния съюз и заради острия език на Гацо

Иван Славков-Батето спечели шефското място във футболния съюз и заради острия език на Гацо

Гаврил Стоянов-Гацо (1929-2005)

Гаврил Стоянов-Гацо (1929-2005)

Стоянов в апогея на футболната си кариера

Стоянов в апогея на футболната си кариера

Чешитът бе любимец на публиката

Чешитът бе любимец на публиката