nabore.bg

България

Фото: Ученик от Пловдив разказва за пернишкия фестивал „Сурва“

Снимките на деветокласника Александър Стоенчев представят съхранените маскарадни обичаи на домакините и гостите

 

Три дни пълни господари в Перник бяха маскарадните игри на "Сурва"

Снимки Александър СТОЕНЧЕВ

 

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. И тази година той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и много други.

Най-гледано беше фестивалното шествие

Още един участник в "Сурва"

 

Участниците идват в Перник заради емоцията, веселбата, за да споделят магията на „Сурва“, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Много сериозен участник във фестивала

Настроението на площада в Перник бе прекрасно

 

Малко история. Фестивалът се организира от община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове.

Някои от маските тежат десетки килограми

 

През 2014 г. Перник и фестивалът „Сурва“ попадат в класацията на списание National Geographic за Световни зимни топ дестинации.

Малкият и големият

 

Предлагаме ви серия от снимки от тазгодишната "Сурва" направени от ученика от пловдивската английска гимназия Александър Стоенчев (16-годишен), който вече от няколко години се занимава с фотография.

Пъстрите костюми на участниците се приготвят цяла година

От тези страшни маски ще избяга всичкото зло на земята

 

Неговите емоционални снимки ще ви пренесат в неописуемата атмосфера на Перник преди броени дни. Така ще се докоснете до магията на съхранената маскарадна традиция от Пернишко, от България и от няколко други страни. Всичко в тези снимки е истинско!

 

www.nabore.bg

------

 А това е авторът на тези снимки от Перник - ученикът от Пловдив Александър Тодоров Стоенчев. Да му пожелаем точен обектив и още нови кадри и теми за снимки.

Браво, Сашо!